Turbana bananen

04-03-2022

Een belangrijk product voor u en voor ons.

De afgelopen en ook de komende paar weken zijn wat lastig qua aanvoer. Vanuit het verkoopteam, wat gevoed is door uw vragen, kwam de vraag om eens uit te leggen hoe dat nou komt.

Eigenlijk kan daar wel een boek over geschreven worden, maar dat gaat te ver op deze plaats.

De laatste weken moeten we op de rijpschema’s en verkoop bijkopen, gewoon omdat ons vaste merk Turbana niet voldoende uitlevert. Weliswaar hebben we contracten waar men zich aan houdt, maar die worden slechts met moeite uitgeleverd.

Hoe gaat het nu: de bananen boot komt normaal op maandag binnen en de verwerkingsperiode tot in de winkel kan tot 15 dagen na lossing duren. De bananen die vertrekken zitten circa 2 weken in de boot/container op een temperatuur waarop ze “bewusteloos” worden gehouden. Na lossing begint het rijpen. De bananen wakker maken duurt minimaal 24 uur en het rijpen kan 3 à 9 dagen duren, naar gelang de gebruikte temperaturen en middelen.

Wat een feit is, is dat de productie niet op een ideaal niveau is. Dat komt vaker voor in deze maanden van het jaar. Bananen hebben een constante hoge temperatuur nodig om ideaal te groeien en daar schort het nog al eens aan in de wintermaanden. Want zelfs landen die zo goed als op de evenaar liggen hebben te maken met winterse invloeden. D.w.z. dat de temperatuur onder de ideale temperatuur voor bananen komt.
 

Daarnaast begint het probleem vaak in de Kerstvakantie. Er zijn minder bananen, de Kerstvakantie wordt uitgebreid gevierd in Colombia, verscheping vertraagd en de productie is nog steeds niet op peil. Vanaf die tijd lopen we met onze vaste merken vaak achter de feiten aan. Alleen een winter waarin minder bananen verkocht worden kan de balans terugbrengen en dat gebeurt dus niet. Er is en blijft een zeer goede vraag, met als gevolg dat de prijzen ook nog omhoogschieten.

De verkoop: als deze goed gaat, kan het voorkomen dat we met name op donderdag/vrijdag tegen tekorten aanlopen. Op dat moment moeten en zullen we op de vrije markt gerijpte bananen bij moeten kopen. Dat zijn helaas bijna nooit Turbana’s, maar diverse merken die op dat moment beschikbaar zijn.

Het aanpassen van contractaantallen zou eenvoudig zijn als er voldoende productie is, maar dit aanpassen duurt van bron tot in uw winkel zo’n 6 weken en wie gaat ons vertellen wie en hoeveel bananen er in deze week verkocht gaan worden. In het Carnavalsweekend loopt de verkoop zo’n 20% terug, daar kunnen we mee rekenen, maar vriest het, is het voorjaar, vakantie of lockdown en hoeveel werkfruit of schoolfruit is er nodig? En zo nog vele vragen die dan aan de orde zijn.

Ik hoop dat u het nog snapt, maar het kan dus voorkomen dat Turbana bananen uitverkocht raken op een bepaalde dag. Wij zullen uiteraard voor bananen zorgen voor u, al is het een ander merk.