Nederlandse roots

18-02-2022

Veel producten vinden op de een of andere manier hun roots in Nederland. Kijk bijvoorbeeld eens naar de aardappelen. Hollands pootgoed wordt o.a. naar Marokko en Malta gestuurd om daar uit te groeien naar vroege consumptie aardappelen. Of kijk naar de bonenteelt in Marokko, Senegal en Kenia. Daar wordt volop Nederlandse know how gebruikt voor de teelt.

Voor hardfruit worden er in ons land heel veel onderstammen voor appelen en peren geproduceerd, die over de hele wereld worden aangeplant. Zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Deze week willen we de Hoekstra familie die in Zuid-Afrika druiven telen in de spotlight zetten.

In de jaren 50 van de vorige eeuw ging de toen nog jonge Aat Hoekstra, die onlangs is overleden, naar het mooie Zuid-Afrika om daar zijn vleugels uit te slaan. Hij is daar een vooraanstaande persoon geweest in de ontwikkelingen in de land- en tuinbouw. Dit familiebedrijf is uitgegroeid tot wat het nu is, een zeer gewaarde onderneming met hoge kwaliteiten en een eigen afdeling die aan product innovatie doet. 

Het is best eens leuk om te lezen wat ze allemaal doen. Ook vindt u uitgebreide beschrijvingen van de druivenrassen die ze ontwikkeld hebben, uitermate interessant. U kunt hun site vinden onder de volgende link: http://www.hoekstraexport.co.za/ en als u google translate aanzet, leest u deze site gewoon in het Nederlands.

Deze week hebben we een heel scherpe aanbieding met de Evans Delight druiven van Hoekstra, een donkerrode variëteit, met erg veel smaak, lees hun eigen beschrijving van dit ras:

Evans Delight maakt deel uit van de serie “Delight” van Hoekstra Fruit Farms. De cultivar is veredeld door wijlen Ted Evans op Nancy Farm. Het is een aantrekkelijk vroeg-middenseizoen, donkerrood en pitloos ras met een goede kleur, besgrootte en opbrengst. Het heeft een unieke zoete smaak.

Ook de andere rassen als Dan Ben Hannah, Prime Seedless, Muscat Delight, Starlight die nu beschikbaar, zijn staan beschreven en uiteraard ook de rassen die nog gaan komen. Veel leesplezier en succes deze week.