Bijna onnatuurlijk

29-01-2022

De afgelopen week en ook de komende week zijn er veel mandarijnen te koop. En werkelijk, het is bijna onnatuurlijk, er zijn geen slechte te vinden. Natuurlijk, er zit verschil tussen de merken en rassen, maar de gemiddelde kwaliteit is zo hoog, dat er geen een tussen wal en schip valt. Een mooi gegeven om te communiceren met uw klant.

Daarnaast zijn er de exclusieve mandarijnen waarmee je je kunt onderscheiden. We noemen de Mandared van Sicilië, de OR uit Israël, en geheel nieuw: de Leanri uit Spanje. Allemaal mandarijnen van de jongste generatie. Vroeger probeerden de telers de seizoenen te verlengen door steeds maar vroeger op de markt te zijn en dat is ronduit voor de meeste rassen op een mislukking uitgelopen.

Nu wordt er gewerkt aan fruit dat juist veel later geoogst dient te worden. De resultaten zijn veelbelovend. Lekker sappig, dieporanje kleur, goede houdbaarheid. En ja, er zijn ook nadelen te noemen. Want fruit dat maandenlang aan de boom dient te hangen wapent zichzelf tegen alle weersinvloeden door een sterkere huid te vormen.

Deze pelt soms net even moeilijker dan de heel vroege mandarijnen die voor dit proces gewoon geen tijd hebben en dan zie je bij vergevorderde rijpheid dat ze snel los in de schil geraken en/of er ploffers in komen. Allemaal zaken die met de huidige rassen niet aan de orde zijn. Wel is het zo dat iets wat langer in weer en wind groeit iets sneller een schilbeschadiging kan oplopen dan een snelle groeier.

Hoe brengt u deze wijsheid nu over aan uw klant, de consument? Allereerst: proef en overtuig uzelf, daarna uw medewerkers en niet vergeten uw klanten. Iets laten proeven in uw zaak is altijd positief. Daarnaast, ken de kenmerken van de verschillende mandarijnen en luister naar uw klant, wat die kopen wil.

Willen ze veel mandarijnen om uit te delen aan kinderen, dan is een milde smaak en goede pelbaarheid belangrijk. Maar gaat een pensionado er uitgebreid voor zitten met een mesje en een bordje onder zijn fruit, die lekker lang wil genieten van een bijzondere smakelijke vrucht, is dat heel anders. Tussen deze twee voorbeelden ligt een hele wereld van mensen die een mandarijn willen kopen, een lekkere, die hebben we!