Anders…

17-09-2021

Geen seizoen loopt gelijk. Dit jaar zijn de nieuwe appelen en peren wat later aan de oogst toe dan de afgelopen jaren. De oorzaak ligt in de natuur. Door een kouder en later voorjaar en een matige zomer, ten opzichten van de afgelopen warme zomers, is het hardfruit gewoon wat later klaar voor de oogst.

Voor wat betreft de kwaliteit zal dat geen gevolgen hebben, want het groeiseizoen is verder prima verlopen. Wel is het zo dat de perenoogst een stuk kleiner uitvalt en dat zal door het seizoen heen wel voor iets hogere prijzen gaan zorgen. Ook kan het zijn, dat is bijvoorbeeld zo bij de Gieser Wildeman, dat de peren een maatje kleiner uitvallen dan in een topjaar.

Dan nog even de mandarijnen: de oost op het zuidelijk halfrond is zo goed, dat er veel meer en langere tijd mandarijnen beschikbaar zijn dan de laatste jaren. Ook de prijzen zijn daarom euro’s lager dan bijvoorbeeld afgelopen jaar. Wat opvalt: er is daardoor minder behoefte aan en ruimte voor de nieuwe oogst Spaanse mandarijnen. Maar minder is zeker niet niets!

Ze zijn er en de aanvoer zal iedere week wat toenemen. Vooral als het om Satsuma’s gaat, die in Nederland toch een vaste waarde zijn in het assortiment vanaf half september. De meeste schade voor de Spanjaarden zal liggen in de verkoop van de allereerste heel vroege Clementine, die door de markt dit jaar veel minder zullen worden afgenomen. Oorzaak hiervan is dat de kwaliteit de afgelopen jaren steeds weer onder de maat was. De goede Clementine’s starten eigenlijk pas rond 1 november en alles wat daarvoor wordt geproduceerd is niet “echt Clementine” waardig. Een gevolg van wanhopige zoektochten naar verlenging van het teeltseizoen.

Zo is er altijd wel weer iets anders. Wat blijft is onze inzet voor alle klanten die graag bij ons hun producten bestellen. Daar kunt u op vertrouwen.