Na regen komt zonneschijn

17-07-2021

Beelden van overstromingen die we normaal alleen op televisie zien in verre landen staan nu ook bij ons op het netvlies. Een ongekende ramp treft het zuiden van ons land en onze buurlanden België en Duitsland. Overstromingen waar het hoge noorden, het oosten en het westen zich misschien maar weinig van voor kan stellen, maar die zoveel mensen zowel zakelijk als prive raakt. Wij wensen al getroffenen veel sterkte de komende dagen en weken.

Zo blijkt maar weer dat het klimaat grote invloed heeft op de levens van heel veel mensen, maar ook op onze handel. Waar de een het heerlijk vindt dat de temperatuur de afgelopen maanden maar een paar dagen boven de 25 graden is uitgekomen, mist de ander het zomer gevoel van lange tropische dagen en zwoele zomerse avonden. Het is een rommelige weertje de laatste weken, komt het ene moment de regen met bakken uit de lucht zetten, is het andere moment het best aangenaam met een zonnetje erbij. 

Al die wisselingen komen de groei van de buitenproducten in ieder geval zeker niet ten goede. De bloemkolen snakken naar een aantal weken met constante warme temperaturen, zodat ze eindelijk de grond eens uit kunnen schieten. Het kwakkelde weer vertraagt het groeiproces, zodat de aanvoer van veel producten maar langzaam op gang komt.

Het vele water maakt het plukken van de Opal pruimen en de kersen er ook niet eenvoudiger op. Hoewel de aanvoer van de Opal pruimen de komende week echt op gang begint te komen, zullen we ze uit Limburg dit jaar niet hoeven te verwachten. Gelukkig zijn er meerdere teeltgebieden waar we wel voldoende aanvoer van zullen krijgen. Het weer ziet er voor de komende week ook een stuk beter uit dus laten we er een mooie zomer van maken!