Gevecht

13-03-2021

Ik heb geleerd dat je in het leven als ondernemer je gevechten moet uitkiezen. Als jongere ondernemer ben je vaak zo strijdvaardig dat je eigenlijk ieder gevecht wel aan wilt gaan en dat kost echt een hele hoop energie. Het ergste is dat het in veel gevallen niets oplevert en dat je er gefrustreerd van raakt. Er dient zich nu een gevecht aan voor veel ondernemers die in een huurpand zitten. 

Waarom? Omdat de wereld na Corona er in winkelpandenland wel even heel anders uitziet dan voor die tijd. Er gaan cijfers rond dat ongeveer 25% van de fysieke/echte winkels zal verdwijnen gedurende dit boekjaar. Ik snap dat het voor ons als groentemannen en -vrouwen na een over het algemeen zeer goede periode qua omzet, juist door die Corona, niet voor de hand ligt om huurverlaging aan te vragen op het eerste gezicht.

Ik vind dat iedereen die huurt wel huurverlaging aan zou moeten vragen ook al zit je in de groente en heb je mooie cijfers. In de jaren achter ons waar veel ondernemers het zwaar hebben gehad juist door die hoge huren hebben de verhuurders ons ook niet gematst over het algemeen. Nee, want ze konden jouw ruimte zo weer aan een ander verhuren, dus die huurverhogingen werden er gewoon door gedrukt door de vastgoedmannen in hun pak. 

Nu zijn de rollen omgekeerd en dan is dit dus voor mij een gevecht dat je als ondernemer nu wel aan kunt gaan. Want als jouw verhuurder niets wil, er komen ruimtes genoeg vrij in je dorp of stad en als het leeg staat is die huurprijs de komende jaren zeker zwaar onderhandelbaar. Dus eigenlijk is het een beetje payback time voor de vastgoedmagnaten van deze wereld. Laten we niet vergeten nu wat euro’s van die jongens naar ons toe te schuiven. De kant op van de hardwerkende gepassioneerde ondernemer, want je hebt er gewoon recht op. Dus vecht je gevecht en laat ze maar even wennen aan het idee dat die groenteman of -vrouw van tegenwoordig lang niet gek is.

Kom voor jezelf op en je dwingt ook nog eens respect af.

PS en voor de vastgoedeigenaren die wel al jaren echt goed met je meedenken en geen onrealistisch hoge huren hebben gevraagd de afgelopen jaren. Ja dan siert het je als groenteman om nu ook coulant naar je verhuurder te zijn. Dan dwing je ook respect af en een goede toekomst voor je bedrijf en jezelf!

Overdenkertje
De goedgelovige groenteman is in 2020 uitgestorven.

Omzetindex
Van het weekend onstuimig met veel wind en overtrekkende hagel en onweersbuien. In de loop van de week blijft het wisselvallig, maar zullen er geen grote hoeveelheden neerslag meer vallen. De temperatuur ligt rond een graad of 8 en in de nachten rond het vriespunt. Wij zetten in op 110 punten.