110 jaar Postuma AGF

05-02-2021

Verhalen uit de oude doos

‘k zal eerlijk zijn ’t is toch een zaak van stand!

We hebben ze leren kennen van ’77 tot ’98, we woonden er tot ’96 tegenover, dus je zag vaak de gaande en komende man of vrouw als ik soms even thuis was of mijn vrouw had vaak wel iets gezien wat soms de moeite was om te vertellen.

Op een keer kom ik even naar huis, we woonden op het veilingterrein aan de Spoorstraat en keken zo bij de firma Postuma naar binnen,  en daar vertelt m’n vrouw een wat vreemd verhaal, ze zei; Nou heb ik vanmorgen toch wat beleefd bij Postuma. Ik zei wat dan? Nou zegt ze, ik zie een beest naar binnen glippen bij Postuma en even later zat een van de jongens die daar werken een grote rat achterna, ze joegen ‘m uit het pakhuis en mepten ‘m met een schop dood, hij ligt in de goot.
Nou dat is goed gedaan, zei ik, niet wetend.

Enfin ,’k ga even buiten kijken en ja hoor, daar lag tie, maar………… dat was geen rat? Ik zag ineens wat het wel was, ’t was de fret van de buren, naast ons woonde Albert Koops een medewerker van de veiling, en dat was een echte dierenliefhebber. Het leek bij huis wel een kinderboerderij, kippen, konijnen, geitjes, een leuk stukje omheind dierentuin, prachtig om te zien. In huis was er nog een grote herdershond, tot dusver geen problemen.

Totdat de dierenliefde van Albert en Jolanda zover ging dat er in huis een fret bijkwam. Nu hoorde ik van iemand op de veiling dat die er wel eens mee ging jagen, ik dacht geef mij dan maar een lapjeskat, wat een naar beest zo’n fret.

Maar goed, Fret was niet meer, en ik loop naar de buurvrouw, ik zeg; Jolanda waar is je fret? Zal wel in de schuur zijn, zegt ze? Nou, zeg ik, ga dan maar even buiten in de goot kijken want vermoedelijk ligt Fret met gestreken oortjes in de goot. Je begrijpt natuurlijk dat het verdriet bij de buren groot was, en bij ons ging de vlag uit en bij Postuma dachten ze echt dat ze een rat dood geslagen hadden. Kijk, dan je kan wel verstand denken te hebben van appeltjes en bananen, maar een Fret is toch weer wat anders.

Rinus Verheij , februari 2021

Mocht u nou zelf een leuk verhaal/foto/anekdote hebben over 110 jaar Postuma AGF dan zien wij die graag tegemoet! U kunt deze mailen 110jaar@postuma.nl.