Hardfruit

30-01-2021

De situatie op het noordelijk halfrond is als volgt: de voorraden appelen en peren zijn kleiner dan normaal. Dat heeft als gevolg dat prijzen vrij stevig zijn en eigenlijk nog verder aantrekken. De voorraden worden voor zover mogelijk uitgespreid over de komende maanden tot aan de nieuwe oogst in september. Dat is heel normaal.

Het gevolg is dus dat er tot aan die tijd, per week minder aanvoer beschikbaar zal zijn voor de markt. Dat terwijl de vraag nu in de lockdown situatie eigenlijk groter is dan normaal. Dit geldt voor zowel appelen als peren.

Uiteraard is deze situatie per ras verschillend. Maar voor de in Nederland populairste appel, de Elstar, is de voorraad zo krap dat het de verwachting is, dat afgezien van enkele privé bewaarcellen, het grote kwantum eind maart van de markt af zal zijn.

Dat is erg vroeg, met name voor dit ras, waarmee we in een normaal jaar zeker tot eind juni kunnen werken. Het zal over een poosje dus zoeken worden naar de beste vervanger, maar daar gaan we ons best voor doen.

Natuurlijk start over ongeveer 1,5 maand het seizoen van het zuidelijk halfrond. Dan komen de eerste Royal Gala’s waarschijnlijk uit Chili. De aanvoer van nieuwe oogst appelen en peren uit de diverse landen op het zuidelijk halfrond zal zo aanhouden tot aan de eerste nieuwe oogst Europese producten. Dus zonder komen we niet, maar de situatie is anders dan andere jaren. Uiteraard blijven we ons best doen om u zo goed mogelijk van voldoende handel te voorzien, dat is ons werk.