Omgaan met extreme prijswijzigingen

16-01-2021

Spanje, het land waar u volledig tot rust kunt komen met een pina colada aan de Costa Blanca, toch? Dit is doorgaans de normaalste gang van zaken, maar het is u vast niet ontgaan: de bizarre, bijna noordpoolachtige, weersomstandigheden in Spanje die voor een ware verkeerschaos hebben gezorgd waarvoor het Spaanse leger is ingezet om gestrande verkeersdeelnemers te helpen.

In Spanje zijn ze dit soort extreme weersomstandigheden niet gewend, waardoor het land er slecht op voorbereid is.

De gevolgen ervan zijn buiten de verkeerschaos dan ook niet mals: er zijn meerdere slachtoffers gevallen, de economie krijgt een flinke klap, de bereikbaarheid van verscheidende steden is slecht en er is zelfs politieke onenigheid ten gevolge van het noodweer ontstaan.

Het noodweer heeft niet alleen gevolgen voor Spanje, maar treft meerdere landen waaronder ook ons kikkerlandje. Voor u en ons, als groente en fruit belanghebbenden, is misschien wel het belangrijkste gevolg van het noodweer dat de aanvoer van de Spaanse groenten en fruit zeer moeizaam is. Wij merken het voornamelijk aan de beperkte aanvoer van groenten. Vrachtwagens komen soms wel twee dagen later binnen dan gepland, waardoor wij stad en land afbellen om toch voldoende op voorraad te hebben want nee-verkopen is geen optie. Logischerwijs zorgt het beperkte aanbod en de nog steeds ongekend hoge vraag voor een behoorlijke prijsinflatie.

Minstens vijf verschillende klanten hebben mij deze week via whatsapp foto’s gestuurd waarop prijzen van supermarkten afgebeeld stonden. Heel begrijpelijk, laat dat voorop staan. Hoe is het toch mogelijk dat wij als groothandel deze week met de Spaanse groenten zoveel duurder zijn dan een supermarkt? De Albert Heijn presteert het om de Spaanse broccoli zelfs af te prijzen van €0,99 naar €0,89 per 500 gram. Prijzen die totaal niet marktconform zijn, maar toch gebeurt het.

Het is eigenlijk heel simpel uit te leggen: supermarkten werken op basis van programma’s en contracten. Al weken voordat het Spaanse seizoen überhaupt van start is gegaan sluiten supermarkten contracten af met Spaanse telerorganisaties. De prijzen staan dus voor het gehele seizoen al vast, waardoor supermarkten deze producten onder de marktwaarde kunnen verkopen. Eén ding weet ik zeker: als de supermarkten zich ver onder de markt prijzen, dan zijn de schappen vaak leeg en wordt er gewoon nee-verkocht. Supermarkten kunnen als dit gebeurt niet zo snel schakelen als u en wij omdat ze vast zitten aan de afgesloten contracten, waardoor schappen langdurig leeg blijven. Daar komt de kracht van u, als ondernemer, en wij, als groothandel, naar boven drijven: kort schakelen, waardoor nee-verkopen bijna niet aan de orde is.

De frustratie die door dit soort prijsverschillen bij u kan ontstaan is niet meer dan logisch, maar ook te voorkomen. Als groothandel bieden wij elk seizoen (winter en zomer) contractprijzen aan, waarmee u kunt concurreren met de supermarkten. Dit kan interessant zijn, als u met uw horecaklanten vaste prijzen wilt afspreken, maar voor de echte handelaren onder ons zit de uitdaging hem juist in het meegaan met de markt. Hiermee kunt u namelijk profiteren van producten die wel interessant geprijsd zijn en juist daar de focus op leggen.

Omzetindex
Het ziet ernaar uit dat we van het weekend kunnen genieten van een winters tafereel. Zaterdagmiddag begint de eerste sneeuw te vallen, zodat zondagochtend zowat het gehele land kan genieten van een witte wereld. Lang houdt het niet aan, want vanaf maandag lopen de temperaturen op naar een graad of 8 en zal er geregeld een bui vallen. Wij zetten in op 100 punten.