Wim Kwakkel verlaat markt na 41 jaar

08-01-2021

Begon hij 41 jaar geleden op de markt omdat het te druk werd voor zijn ouders, op 15 december stopt hij omdat er weer een keuze gemaakt moet worden qua drukke werkzaamheden; Wim Kwakkel uit Oosterwolde.

OOSTERWOLDE – “Groente en fruit zijn levende producten, elke dag is er andere handel, dat overschakelen op het juiste moment als het over inkoop gaat, de wisselende seizoenen; dat is het veelzijdige. Geen dag hetzelfde”, omschrijft Kwakkel zijn vak. In de winkel aan de Grote Woldweg in Oosterwolde legt hij uit waarom hij houdt van zijn werk en waarom hij de keuze heeft gemaakt te stoppen met de groente- en fruithandel op de markt.

“In 1980 haalde ik mijn meao-diploma en ik had altijd op de vrachtwagen willen rijden”, zegt Kwakkel. De familie van mijn moeders kant zat in het transport, chauffeurs en vrachtwagens. Als klein jongetje ging ik al met mijn ooms mee in de vrachtwagen. Mijn vaders familie was allemaal groenten en fruit en toen mijn vader in1979 de markt in Elburg erbij kreeg en april 1980 ook Staphorst, werd dat erg veel. Vijf markten in de week en mijn vader ventte ook nog. Toen ben ik in de zaak gekomen en in 1995 hebben we de zaak overgenomen.”

In het midden van de jaren ’80 heeft de familie Kwakkel de groente- en fruitwinkel gesloten. “De supermarkten kwamen opzetten en wij kozen voor de markten en venten”, legt Kwakkel uit. “’s Avonds waren we altijd aan het werk, dat wisten de mensen en dan kwamen ze langs om toch nog wat te kopen. Toen zijn we op de avonden open gegaan, eerst vijf avonden, later drie. Op een zaterdag voor Kerst vroegen de mensen waarom we niet op de zaterdag open gingen. We hebben het uitgeprobeerd en dat ging heel goed. We zijn tot nu toe twee avonden per week open geweest, maar per 1 januari 2021 gaat de avondopenstelling eraf en zijn we geopend op dinsdagmiddag, vrijdag en zaterdag.”

Het stoppen met de markt is een luxe probleem. “We hebben geen opvolging en mijn vrouw heeft haar gastouderschap, dat is echt haar ding. De winkel loopt boven verwachting en we hebben het werkfruit”, aldus Kwakkel. “Twee keer per week bezorgen we fruit bij bedrijven en instellingen. Zo’n 50 adressen per week en daar komen de webshop-adressen nog bij. Dat vind ik ontzettend leuk; het bezorgen, de routes uitstippelen. Het is de combinatie van transport/logistiek en het organiseren.”

Kwakkel is erg tevreden over de markt in Elburg en ’t Harde. “Ons kent ons, de band met mensen. En de nuchterheid spreekt me aan. Er is altijd tijd voor een geintje, de marktsfeer is leuk. Mensen tevreden en met een glimlach zien vertrekken, daar doe je het voor. Bovendien is de samenwerking met gemeente Elburg erg goed. De marktmeesters; voorheen Lammert Sneller en nu Robert Pater doen hun werk heel goed, het is een samenspel. De markt heeft als unique sellingpoint het specialisme. Vroeger was dat de prijs, nu is het de kwaliteit.”