Certificeringplicht bij verkoop bio producten

12-12-2020

Als speciaalzaak bent u dagelijks bezig met de verkoop van producten waarop uw klanten kunnen vertrouwen. Consumentenvertrouwen is heel belangrijk bij de verkoop van uw producten en zo ook van het biologische assortiment. De vraag naar biologische producten groeit en de bewuste consument wil zeker zijn van een betrouwbaar biologisch product.

Graag informeren wij u over een wijziging op het gebied van certificatie van biologische verkooppunten en de mogelijke impact hiervan op uw speciaalzaak.
Bij losse verkoop, zoals ons concept `Mijn Bio-hoek` is ingesteld, wordt vanaf 1 januari 2021 een certificatie verplicht. Skal-bio controle heeft opdracht van ministerie van LNV om hierop toezicht te houden.

Ondertussen pleit de SGP- fractie in de Tweede Kamer voor vrijstelling van certificatieplicht voor verkooppunten met beperkte omzet. Om zo een onnodige rem op verkoop van bio-producten te voorkomen.

Wat betekent de certificeringsplicht voor u?
Alle verkooppunten die biologische producten verkopen moeten gecertificeerd worden bij losse verkoop en moeten zich aanmelden bij Skal. Een speciaalzaak is vrijgesteld van certificatieplicht indien er alleen sprake is van directe verkoop van voorverpakte producten. Deze producten moeten dan verpakt zijn door een gecertificeerde inpakcentrale.

Certificeren brengt kosten en administratie met zich mee, maar brengt ook je specialisme naar voren. Je moet kijken of de kosten opwegen tegen over de omzet. De bio verkoop blijft groeien en klanten die biologische producten kopen zijn trouw. In de toekomst zal dit dus een investering zijn.