Dadels

06-11-2020

Vers of hoort dit in een notenafdeling thuis?

Fruit, dat groeit aan houtachtige gewassen. Dat weten we allemaal, maar waar hoort de dadel thuis?

De dadels worden in circa 8 weken geoogst en opgeslagen in vrieshuizen. Door het jaar heen worden ze afgeleverd en ook na het invriezen en ontdooien zijn ze, mits keurig afgedekt bewaard, maandenlang houdbaar. Dat geldt voor alle onderstaande soorten.

Een dadel is duur als deze geplukt wordt hoog uit de palm, gesorteerd op gaafheid, maat en kwaliteit. Een goedkopere manier is: de dadel valt vanzelf naar beneden of wordt met stokken uit de boom geslagen, daarna gewassen en ingepakt.

Uiteindelijk is het fruit, ondanks het feit dat dit product zichzelf conserveert door het natuurlijke suikergehalte en zoals gewoonlijk is dit bijzondere product in vele kwaliteiten te koop. Ik denk dat dit product en dan met name de allerlekkerste thuis hoort in iedere AGF-speciaalzaak.

Wat is er allemaal te koop
Laten we beginnen met het hoogste segment: de Jumbo Medjoul Dadels uit Israël onder het merk King Solomon. Super van smaak, zacht met een mooie vaste en gave huid, een exclusief product. Hiermee verwachten we voor u een product aan te bieden dat aansluit op de hoge kwaliteitseisen van de kritische consument. Deze weken beschikbaar voor een speciale prijs om het product onder de aandacht te brengen!

U koopt deze luxe dadel tijdelijk bij ons voor €35,- per 5 kilo 

Daarnaast: een maatje kleiner de maat large, ook uit Israël en de XXL Premium in de 3 kilo doos (een soort bonbon verpakking).

Dan: Medjoul dadels vers verpakt 8x 1 kilo, ook Israël in een handige 1 kilo verpakking (prijs net onder de €6,00 per kilo).
Goedkoop: verse dadels uit Iran, verpakt in 12x 500 gram. Een bulkproduct qua prijs, wel lekker zacht en smakelijk, maar Iran is nu eenmaal niet Israël en levert een heel ander product.

Dan nog de dadels uit Tunesië. Bekend van de gondelverpakking met een stokje in het midden (25x 200 gram). Tja, dat zijn ook dadels. Wat harder, een grotere pit, een beetje suikerig en gewoon lekker goedkoop en overal te koop, maar of je daar nou mensen heel blij mee maakt….

We wensen u een dadel succes!

Een tip van onze inkoper, een heerlijk recept voor dadelsoep! 
Ingrediënten
– 500 gram medjouldadels
– 2 groene pepers
– 1 hokkaido pompoen
– 1 ui
– 1 winterpeen
– 4 tenen knoflook
– 1 grote zoete aardappel
– 2 kruimige aardappelen 
– 3 stengels bleekselderij
– 25 gram platte peterselie
– 2 bouillonblokjes
– 1,5 theelepel ras el hanout kruiden

Snijd de groenten en aardappelen in stukken en doe deze in een soeppan met een flinke scheut olijfolie. Voeg de ras el hanout kruiden en de bouillonblokjes toe en laat even fruiten. Voeg 2,5 liter water toe en breng aan de kook. Ontpit de dadels en voeg deze na 20 minuten toe aan de soep. Laat 5 minuten koken en pureer daarna met de staafmixer. Voeg water, zout en peper naar smaak toe. Snijd de platte peterselie fijn en voeg toe. 
Resultaat: een flinke pan soep met een Marokkaans karakter en de heerlijke zoete dadel smaak. De volgende dag smaakt deze nog lekkerder!