Aanpassen

17-10-2020

Het is moeilijk om er niet over te schrijven, omdat het op iedereen impact heeft en ook iedereen er een mening over heeft. Corona, de spreekwoordelijke Elephant in the room, zoals in het Engels wel gezegd wordt. Afgelopen dinsdag hebben we weer een aantal verscherpte maatregelen gehoord. Afhankelijk van hoe uw klantenkring eruit ziet heeft dit heel veel of minder impact. De wettelijke verplichting voor mondkapjes wordt in ieder geval op korte termijn een feit en dat zal aanpassingen vragen.

Tevens rijst de vraag, gaan we weer naar omzetten, zoals we die in de eerste golf hebben gezien? Persoonlijk denk ik dat het hamstergedrag uit zal blijven, omdat er minder angst en onbekendheid is. Waar we in maart absoluut niet wisten waar we tegenaan keken is dat nu anders. Dus de oerdrift om de voorraadkast te vullen zal minder of niet aanwezig zijn. Anderzijds zal er toch omzet verschuiven van de horeca naar thuisconsumptie.

Het verlangen om jezelf en je naasten eens te verwennen zal dus ook weer aantrekken. De uitstapjes naar de horeca zitten er de komende vier weken sowieso niet in dus consumenten gaan zichzelf thuis meer verwennen. Afhankelijk van de uiteindelijke duur van deze maatregelen zal de Kerst zich wellicht ontpoppen zoals Pasen dit jaar, enorm druk voor de detail- en ambulante handel. Maar goed dat is speculeren. Voorlopig duren de maatregelen 4 weken.

Hoe meer de coronacrisis vordert hoe meer het ook lijkt te verdelen. Waar we in maart/april nog een gevoel van samen wisten te creëren in de samenleving en applausrondes hielden voor de zorg zie je tegenwoordig steeds meer kritiek die alle kanten opgaat. Voor mijn gevoel is het draagvlak voor de maatregelen lager of in ieder geval de bereidheid om je hier aan te houden. Via een klant kregen we onlangs al een bericht van een consument doorgestuurd waarin de consument aangaf niet meer bij de betreffende AGF-specialist te winkelen, omdat de ondernemer en het personeel een mondkapje op hadden in de winkel. Deze persoon was ervan overtuigd dat het ongezond was en ingegeven door massahysterie gecreëerd door onze overheid.

Zo beland je als goedbedoelende ondernemer midden in een (politieke?) discussie. Je vraagt er niet om, bent niet degene die de regels en situatie bedenkt, maar toch wordt je erop aangesproken, vervelend! Want met de beperkte informatie en middelen die voor handen zijn probeer je er toch het beste van te maken. Maar gewoon naast je neerleggen is dan denk ik de beste optie, hoe moeilijk dat ook kan zijn. De kunst is dan ook om veerkracht te tonen als ondernemer en de nieuwe maatregelen weer goed te implementeren in uw winkel of achter uw kraam/ventwagen. Sta klaar voor uw klanten en probeer er het beste van te maken in deze uitdagende omstandigheden.

Veel succes!

Omzetindex
Het is vrij rustig herfstweer op het moment. Van het weekend een graad of 12 en overwegend bewolkt met lokaal kans op een bui. Vanaf dinsdag loopt de temperatuur op en kan het eind van de week 18 graden worden. De kans op een bui neemt dan wel toe. Wij zetten in op 125 punten.