Ondernemer?!

09-10-2020

Misschien een beetje raar op het eerste gezicht om het deze keer in de column te hebben over een eigen winkel starten, want velen die deze column lezen zijn al(lang) ondernemer. Toch denk ik dat ook voor de bestaande ondernemer het goed is om weer even vanaf de basis te kijken naar wat ben ik nu eigenlijk allemaal aan het doen.

Ik denk dat er voor iedereen veel waardevolle punten, inzichten en vast ook bevestigingen in onderstaande handboek te vinden zijn, die zoals het er staat, is geschreven voor de mensen die overwegen om een winkel te starten of over te nemen.

Veel leesplezier gewenst!

Wil en kan je dit echt?
Een eigen winkel starten is een heel grote stap en zeker vanuit loondienst een enorme verandering. Als je eenmaal gestart bent is er niet zomaar meer een weg terug. Je gaat namelijk nogal wat langdurige verplichtingen aan. Denk hierbij aan een lening overeenkomst voor de financiering, een huurcontract voor de winkelruimte en arbeidsovereenkomsten met je personeel. Het is dus van groot belang dat je eerst bij jezelf te raden gaat of dit is wat je echt wilt en bij je past. Vraag jezelf dus eerst af of het zelfstandig ondernemerschap wel bij jou past en zet daarbij je persoonlijke voor- en nadelen op een rijtje. Denk hierbij aan onderstaande zaken.

Levensstijl
Een eigen bedrijf is naast veel uren maken ook iets waar je 24/7 mee bezig bent. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je naasten. Het is een manier van leven waarbij een groot deel van je leven draait om de onderneming, want ook als je er niet bent moet de zaak door blijven draaien. Daarbij zal je het werk en alle zaken die erbij komen kijken leuk en interessant moeten vinden om ook in moeilijkere tijden door te kunnen gaan.

Doorzettingsvermogen

Elke ondernemer ervaart tegenslagen, het is van groot belang dat je stevig in je schoenen staat en je niet door de eerste de beste tegenslag omver laat duwen. Een koeling die midden op een hete zomerdag uitvalt, een personeelslid die je betrapt op diefstal, de straat voor je winkeldeur wordt open gelegd in verband met de aanleg van een nieuwe riolering of de slager naast je stopt plotseling met zijn winkel. Dit zijn zomaar wat voorbeelden van zaken die je kunnen overkomen waarbij van jou verwacht wordt om meteen in oplossingen te gaan denken in plaats van te gaan balen van hetgeen je is overkomen.

Creativiteit
Ondernemen is een werkwoord. Als je elke dag doet wat je de dag ervoor ook deed dan ben je op den duur te weinig spannend voor de consument. Het is dus zaak om regelmatig iets nieuws te laten zien of te proberen. Blijf nadenken over verbeteringen en vernieuwingen, denk na over nieuwe acties, maar ook als er iets niet gaat zoals het moet dan wordt er van jou een creatieve oplossing verwacht. De consument van tegenwoordig wil continu verrast worden en met alle afleidingen in het dagelijks leven kan zijn of haar aandacht voor jouw winkel zomaar naar iets anders afdwalen. Zorg er dus voor dat je steeds weer opnieuw in beeld blijft op een leuke en liefst originele manier.

Vrijheid
Het is natuurlijk fijn dat je je eigen tijd kan indelen, maar aan de andere kant is dit ook een grote verantwoordelijkheid waar je goed mee om moet kunnen gaan. Het is heerlijk om drie keer per jaar op vakantie te gaan, maar loopt de zaak thuis dan wel door zoals jij dat verwacht? Afgezien dat je extra personeel moet inzetten op het moment dat je er zelf niet bent kan het ook zo zijn dat de zaken op de winkelvloer ook net even anders lopen op het moment dat je zelf afwezig bent. Dat wil niet zeggen dat je nooit zelf uit de zaak kan. Sterker nog dat moet je af en toe zelfs, maar het vraagt wel meer voorbereiding om ervoor te zorgen dat iedereen weet wat hij moet doen. Zeker in de beginjaren van je eigen onderneming zal het nog wat lastiger zijn om de zaak goed door te laten draaien op het moment dat je er zelf niet bij bent.

Managen
Omdat je in de meeste gevallen de winkel niet helemaal in je eentje zal kunnen draaien zul je ook personeel in dienst moeten nemen. Het functioneren van deze mensen hangt voor een groot deel van jezelf af. Heb je het geduld om mensen die iets niet meteen snappen in te werken? Durf je zaken uit handen te geven of wil je het liefst alles zelf doen? Weet jij de mensen om je heen te motiveren en te enthousiasmeren? Heb je voldoende mensenkennis om mensen op hun waarde te schatten? Ben jij de coach die een sterk team kan samenstellen waarin iedereen op de juiste positie staat? Dit zijn allemaal eigenschappen die van belang zijn om je taak als manager goed te kunnen uitvoeren.

Cijfers
Het is heel leuk dat je jouw eigen plannen en ideeën kwijt kan in je onderneming, maar daarbij is het wel essentieel dat er ook geld verdiend wordt. Enig cijfermatig inzicht is daarbij heel erg belangrijk. Het belangrijkste onderdeel van je ondernemingsplan is het financiële plan, je zult een onderbouwde prognose moeten maken waarin alle baten en lasten staan. Eenmaal bezig toets je wekelijks je doelstellingen cijfermatig en waar nodig stuur je bij. Daarbij is het dus belangrijk dat je inzicht hebt in je cijfers en de koppeling weet te maken tussen deze cijfers en de praktijk in de winkel.

Privé
Werk en privé gescheiden houden is als zelfstandig ondernemer bijna niet te doen. Je onderneming op een goede manier draaiende houden is niet bepaald een 40-urige 9 tot 5 baan. Dit heeft dus ook zijn weerslag op je thuissituatie. Ook je partner en eventueel je kinderen zullen moeten kunnen accepteren dat hetgeen jij doet meer tijd, aandacht en energie kost dan een gewone baan. De steun van het thuisfront is dus van groot belang. Bespreek dit dus eerst goed met je partner alvorens je in het diepe springt.

Deze column is volledig mogelijk gemaakt door Willie. Waarvoor mijn bijzondere dank!

Veel succes!

Omzetindex
Het herfstachtige weer houdt ook komende week nog even aan. De zon laat zich slechts sporadisch zien en geregeld zal er een bui vallen of het even flink doorregenen. Van het weekend waait het aardig. Het noorden van het land heeft komende week herfstvakantie. Wij zetten in op 125 punten.