Presenteren….

12-09-2020

Een bakker zet meestal niets buiten, soms een buitenbord met aanbieding en daar blijft het bij. Hetzelfde geldt voor de slager. Weinig werk en de klanten komen toch wel binnen! Natuurlijk, hun handel leent zich ook minder om buiten uit te pakken.

Eeuwig die BBQ buiten bij de slager voor de deur zegt ook niets meer. In de AGF-branche is het anders, daar stallen we uit. De vraag hierbij is en die moet je je als ondernemer eigenlijk zelf stellen: wat is de functie? Als we dit zouden vragen zal veelal het antwoord van de ondernemer zijn: verkoop!

Dan zou een wedervraag kunnen zijn: gebeurd dit ook, verkoopt u meer, omdat u wat laat zien of is het zo dat men dezelfde besteding heeft als u niets buiten zet?
Heeft u veel passanten? Dan kan het heel interessant zijn om te laten zien wat u binnen zoal te bieden heeft, want dan lopen er potentiële klanten voorbij.
En dan nog is er de vraag: weet u wel wat de (potentiële) klant er mee doet? Stoppen (niet) klanten voor uw winkel om de gehele uitstalling te bekijken? Weinig! En als we zouden vragen aan (niet) klanten: wat heeft u gezien toen u bij de groentewinkel voorbij liep, zullen velen moeite hebben met het benoemen er van.

Met presenteren kan je ergens de aandacht op vestigen.
Presenteren is ook verleiden! Verleid je de (niet) klant met de doorsnee uitstalling van 1 kist peren, 1 kist appelen, 2 kisten sinaasappelen, 2 doos mandarijnen enz. Beetje de standaard voorraad!
Ik durf te stellen: nee, u verleid er niemand mee.

Een mooie bak druiven, u kent ze en heeft ze nu in huis, die witte met die mooie strikken.
Kijkt de klant ook als wij? Nee, wij kijken op een bak druiven, maar een klant die dezelfde bak ziet met losse strikken, wat rommelige trossen door het uitzoeken ziet dit niet!
Een klant verleid je met een mooie tros! Maar ze zien geen trossen.

Stel: u zet een tafel met een zwart kleed neer. Op de tafel zet u schuin achteraan 2 volle kisten met druiven en op de rest van de tafel legt u alleen maar trossen neer. Net niet tegen elkaar. Iedere klant zal voor zichzelf de mooiste zien! Groot, klein, voor een ieder wat wils.

Presenteren is verrassen. Heb je veel passanten? Zien die bij jou buiten dat je rauwkost en heel veel kant en klaar producten verkoopt?
Heb lef: zet twee opvallende zuilen neer buiten en presenteer daar dagelijks op een bord in een stolp: de maaltijd van de week. Natuurlijk deze moet u dagelijks weggooien, maar laat zien wie en wat u nog meer bent dan alleen hetgeen u nu buiten doet.Goede verkoop!

Omzetindex
Het belooft een mooie week te worden met zomerse temperaturen. Van het weekend wordt het met een goede 20 graden al aangenaam, in de loop van de week loopt de temperatuur nog verder op en kan het plaatselijk wel 30 graden worden met veel zon. Wij zetten in op 145 punten