Import van citroenen en sinaasappels uit Argentinië per 16 augustus 2020 verboden

28-08-2020

De EU heeft op 13 augustus door middel van een spoedprocedure besloten tot een tijdelijk verbod op import van (verse vruchten van) citroenen (Citrus limon) en sinaasappels (Citrus sinensis) uit Argentinië. Het verbod gaat in op 16 augustus en loopt tot en met 30 april 2021.

Afgelopen maanden zijn er veel onderscheppingen gedaan van Citrus Black Spot (Phyllosticta citricarpa) op citroenen uit Argentinië. Het exportverbod van citroenen naar de EU, dat Argentinië zichzelf per 1 juli had opgelegd, heeft niet het gewenste effect gehad. Ook op sinaasappels uit Argentinië zijn de laatste weken veel onderscheppingen gedaan van Citrus Black Spot.

De EU zal begin 2021 in Argentinië een audit uitvoeren op het fytosanitaire garantiesysteem voor de productie van citrusvruchten. Afhankelijk van de uitkomsten daarvan kan de EU eventueel besluiten de einddatum van het verbod te wijzigen.

De NVWA gaat ervan uit dat de export van citroenen uit Argentinië inmiddels volledig is gestopt. Zendingen citroenen die na 1 juli 2020 nog zijn verzonden, worden niet meer geaccepteerd. Zendingen sinaasappels worden nog geaccepteerd tot en met 4 september. Naar verwachting zal de EU een dringend beroep op Argentinië doen om per direct alle zendingen, die onderweg zijn, niet meer naar havens in de EU te laten gaan.