Keuzes maken en keuze geven!

18-07-2020

De leukste tijd van het jaar of misschien ook wel de moeilijkste tijd van het jaar. Het aanbod in (zomer)fruit is reuze en de prijzen zijn aantrekkelijk. Uw klant weet één ding zeker: de specialist, dat bent u!
De temperaturen zijn aangenaam en de consument heeft weinig zin in groente.

De gezonde lekkernij vinden ze bij u. Gezinnen maken spreekwoordelijk ruzie wie er naar de specialist mag, want bij u is altijd wat te zien en te proeven. Ook de geuren van al het heerlijks dwarrelen door uw winkel.

Maar waar kiest u nou daadwerkelijk voor? Als het aan mij ligt, kiest u voor fruit van het seizoen en laat u uw klant zien wat u kunt bieden, maar presenteert u ook iets wat gelijkwaardig is aan uw directe concurrent: veelal de supermarkt.

Een mooi voorbeeld kom ik bij diverse klanten wekelijks tegen. Meerdere keren kreeg ik de reactie: ‘’de aardbeien heb ik niet goed kunnen verkopen’’. Waarom? Omdat de supermarkt goedkoper in de aanbieding stond of de klant de prijs te hoog vond.

We hebben toen samen besloten om de verhouding iets anders te zetten. Vanaf dat moment besloten we om 70% van de mooiste aardbeien te presenteren (bijv. Polderkoninkjes), voor de andere 30% hebben we gekozen voor een kleine, goedkopere aardbei. Sindsdien? Beide aardbeien lopen goed en uw klant weet gelijk weer waarom hij/zij bij u moet komen, om uw keuzes!

De kersen zijn misschien nog wel een beter voorbeeld. Binnen ons assortiment heeft u volgens mij ruim keus. Ga in overleg met uw verkoper en kies voor minimaal twee soorten. De supermarkt kiest voor de klant en bij u kiest de klant!

Keuzes moet u maken in uw aanbod, wat presenteert u ruim en wat minder ruim. In deze weken waar groente onderbelicht is, zult u uw groente dus ook beperkt neer kunnen leggen. Gebruik meer van uw ruimte voor het heerlijke fruit, verse rauwkosten en deels voor de aantrekkelijke zomergroente, zoals komkommer, tomaten, (ijsberg)sla, rucola etc. Het is niet erg om dan uw voorraad bladgroente korter te houden, want alles draait nu nog meer om vers en bovenal om smaak!

Zorg daarom voor voldoende voorraad in uw salades, rauwkosten en fruit. Dan weet uw klant ook waar hij de volgende keer moet zijn!

Veel succes!

Omzetindex
Dit weekend gaan we dan richting een zomerse 25 graden met droog en overwegend zonnig weer. Na het weekend zakt de temperatuur iets terug en is begin van de week kans op een bui. In de loop van de week gaan we de zon weer vaker zien en zal het droog blijven. Nu heel Nederland vakantie heeft en de bouwvak is begonnen zetten wij in op 110 punten.