In welke tijd leven we?

03-07-2020

Een vraag die super actueel is. Corona, racisme beide zeer actueel onderwerpen. Vrijheid van meningsuiting staat Nederland om bekend. Demonstreren lijkt mode en dat slaat soms ook wel door.

Zo kwam ik afgelopen week onderstaand bericht tegen van een collega in onze branche. Vanuit ons perspectief volkomen logisch, maar blijkbaar zijn er toch mensen die er anders over denken.

Rondom onze Landwinkel ligt onze boomgaard. Hier telen wij appels, peren en kersen. Tijdens de openingstijden van onze winkel is de gehele boomgaard vrij toegankelijk, veel bezoekers maken hier gebruik van. Vragen over de teelt, de snoei, bloei, groei en oogst beantwoorden wij altijd met plezier. De connectie met onze bezoekers/klanten vinden wij erg belangrijk. Is dit een commercieel bericht? Nee, zeker niet! Ik deel hierbij een ervaring die veel agrarische collega’s vrijwel dagelijks op vergelijkbare wijze meemaken.

Op dagen waarbij de zon een grote kracht heeft (vaak zeer heldere dagen met temperatuur van + 30 graden), beregenen wij onze boomgaard. In de heetste periode van de dag, vaak tussen 13.00 en 17.00 uur koelen wij hierdoor ons gewas. Zouden wij dit nalaten dan is er een zeer grote kans dat het fruit dat in de zon hangt gaat verbranden. De schil wordt hierdoor bruin en het vruchtvlees eronder bederft, de vrucht is onverkoopbaar. De schade door zonnebrand (zo wordt deze schade genoemd) kan gemakkelijk oplopen tot 20% van de oogst. Bij een oogst van circa 50 ton per hectare en een bedrijfsomvang van 7 hectare is een bederf van 50.000 kilo fruit een reëel gevolg. U begrijpt dat een financiële strop het gevolg is. Dat willen wij graag voorkomen.

Het volgende bericht ontving ik gisteren in mijn mailbox;
L.S. Geschokt zag ik gister toen ik rond 13.30 uur bij jullie langs reed op de fiets, dat jullie volop aan het sproeien waren op het heetst van de dag. Onbegrijpelijk in deze tijd dat het water steeds schaarser wordt het zo extra te verspillen.
Hopelijk kunnen jullie het sproeibeleid eens kritischer bekijken en efficiënter met ons kostbare water omgaan. Vr. Gr. G. Van V.

Berichten gelijk aan het bovenstaande zijn geen incident meer. Waar ik mij als teler aan stoor is de toon van het bericht. Een passant ziet iets, vindt iets en roept iets. Dat ze niet geïnformeerd is en een voorbarige conclusie heeft getrokken is voor mij duidelijk, haar telefoonnummer dat ze onderaan haar bericht achter heeft gelaten nodigt mij uit contact met haar op te nemen.
In het gesprek stel ik mij voor en leg haar uit (zie uitleg boven) wat ze gezien heeft en wat de reden hiervan is. Mevrouw staat duidelijk ‘op zenden’. Ze hoort wel, maar luister niet. Ze roept; het water is niet van u. Ik vertel haar dat wij zelf over een bassin beschikken waaruit wij het water halen en dat ik dat water gebruik om de wereld te voeden. Ze adviseert; sproeit u dan toch in de avond of ’s nachts. Ik vertel haar dat dan de zon niet schijnt. Ze oppert; er zijn toch andere manieren. Ik vraag haar welke, maar krijg geen antwoord. Hierna roept de inmiddels stemverheffende dame; u bent boos ik ga het gesprek beëindigen en ze hangt op.

Persoonlijk zie ik een groot parallel met de hedendaagse  realiteit. Veel mensen vinden iets, roepen iets, demonstreren erop los en willen allemaal een betere wereld. Ja er is altijd een reden of aanleiding voor verbetering en waar mogelijk moeten wij hier ook voor gaan. Wat ik mijzelf wel vaak afvraag, is deze wereld dan nu zo slecht?

De agrarisch sector ligt langdurig onder vuur. Iedereen mag hen van alles verwijten en zonder goed en juist geïnformeerd te zijn vaak grote onzin uitkramen. Slechts weinigen realiseren dat door de professionalisering en schaalvergroting ons voedsel betaalbaar blijft. Velen van ons kennen het liedje van Fluitsma & van Tijn uit 1996, 15 miljoen mensen. Op dit moment zijn we met ca. 17,5 miljoen inwoners en over 20 jaar tikken we waarschijnlijk de 20 miljoen aan. Kunnen wij onszelf dan nog voeden of zijn we dan afhankelijk van andere landen?  Een belangrijk gegeven voor een goede overweging lijkt mij. Ondertussen zou ons werk in ieder geval een stuk prettiger zijn als kritiek plaats maakt voor waardering, dat is voor mij een betere wereld!

Veel succes!

Omzetindex
Een wat herfstachtig weekend staat ons te wachten. Zo nu en dan een bui en er staat vrij veel wind. In de loop van de week wordt het droger en laat de zon zich meer zien. Het wordt een graad of 22. Het noorden mag dit jaar beginnen met vakantie houden, hier gaan de vakanties deze week beginnen. Wij zetten in op 130 punten.