Versoepelen of juist verscherpen?

11-05-2020

De afgelopen twee weken is op deze plek de prangende vraag of u wakker bent? De aanzet scherp en het doet wat het moet doen, het bereikt meer mensen dan normaal. De klant heeft het erover met zijn verkoper en wellicht ook met zijn of haar naasten.

Na het zien van de persconferentie woensdag van minister president Mark Rutte, hoorde je links en rechts weer wat positieve geluiden. Yes, de kapper gaat weer open en zo zijn natuurlijk in veel contactberoepen mensen weer blij dat ze de draad weer (beperkt) mogen oppakken. Daarnaast ook wat minder positieve berichten van onder andere sportschoolhouders die voorlopig de deuren nog moeten sluiten.

Voor mij was het in ieder geval duidelijk, de komende periode is belangrijker dan nooit te voren.

Het dagelijkse ritme wordt weer in (beperkte) mate opgepakt. We mogen in wat grotere getale bij elkaar zijn, onder bepaalde voorwaarden, maar het begint weer ergens op te lijken.

Het grootste gevaar dat op de loer ligt is dat de consument terug valt in zijn/haar oude gewoontes. Daar moeten we alles, maar dan ook alles voor in het werk stellen om dit te voorkomen.

De maatregelen zoals voorgesteld de afgelopen twee weken zijn wat mij betreft bruikbaar voor iedereen. Zo zagen we al goede initiatieven voorbij komen, zoals deze eenvoudige, maar belangrijke aanvulling als de paraplu. Belangrijk om buiten te hebben staan als het weer wat wisselvalliger is.

Daarnaast ook maatregelen welke we allemaal al (in een beperkte mate) uitvoeren, maar waar er gevraagd wordt om verruiming/opschalen. Makkelijk gezegd dan gedaan, maar samen met de juiste communicatie naar uw publiek toe wel de belangrijkste. Het hoeft namelijk niet altijd helemaal nieuw te zijn om het nieuw te doen laten lijken. Een kleine verandering, groots uitpakken kan voldoende zijn. Heeft u al een idee wat u actiematig de komende tijd extra gaat doen om de klant straks terug te laten komen?

Als je in deze situatie het vergelijk trekt met een verslaving, dan zou je kunnen stellen dat we de laatste tijd met z’n allen in afkickkliniek hebben gezeten. Een snelle methode om de consument te stimuleren lokaal te kopen, de persoonlijke aandacht te waarderen en te zien waar ze het meest verantwoord kunnen winkelen. Ik hoop dat we deze groep voldoende goede medicijnen (vitaminen) hebben gegeven om straks niet een terugval te krijgen. Alleen kijkend naar de bedrijfsmatige gevolgen bij de meeste specialisten kunnen we zeggen; de “kuur” duurt nog even, dus hou vol en behandel je patiënten (klanten) zo goed mogelijk, zodat ze ook straks de weg naar het lekkerste bewandelen!

Veel succes!

Omzetindex
Na een lekker zonnige en warme vrijdag en zaterdag zullen we het vanaf zondag toch met een beetje ander weer moeten doen. Vanaf zondag zal de zon zich minder vaak laten zien en dalen de temperaturen de eerste heeft van de week naar een graad of 12. Ook is er meer kans op een bui. Vanaf woensdag weer een paar graden warmer en meer zon. Wij zetten in op 135 punten.