Corona crisis…Bent u wakker groentemannen en vrouwen van Nederland?   

02-05-2020

De situatie van de afgelopen weken was extreem en zeer bijzonder. Nog nooit hebben wij en velen van u het zo druk gehad en zijn er gigantisch mooie omzetten gescoord. Natuurlijk is het een beetje dubbel om te profiteren van een crisis. 

Echter ben ik van mening dat we als groentespecialisten/marktlieden en boerderijwinkels (en alle andere (online) kanalen die ambachtelijke kwaliteitsproducten in groente en fruit verkopen) wel hierop in mogen en moeten spelen.

De nieuwe consumenten die nu bij jullie komen ervaren nu wat ze al jaren hebben gemist. Smaak, kwaliteit en eerlijke dagverse producten zonder toevoegingen en met een glimlach verkocht!  

Echter zien wij ook bij veel van onze zeer hardwerkende klanten dat de rek er een beetje uit begint te raken. Te druk is ook niet goed en zeker niet zoals dat nu al wekenlang duurt. Dan ga je toch inkrimpen in assortiment, de glimlach wordt minder en de aandacht/focus op je bedrijf en consumenten zakt af. Vraagt u zich wel eens af ben ik nog dezelfde top specialist/ambachtsbedrijf zoals ik was en wil zijn, want er komt ook een tijd na deze crisis en hebben we dan al die nieuwe klanten echt laten zien wat we in huis hebben?

Rutte heeft deze week duidelijk gemaakt dat het gewone leven van voor Corona nog heel ver weg is. Er zullen versoepelingen komen, maar tot het weer echt normaal is? Dan praten we over een half jaar, jaar of zelfs meerdere jaren.

Dan kom ik terug op mijn eerste vraag; Bent u echt wakker alle groentemannen en -vrouwen en verse gezonde ambachtslieden eind april 2020?

Ik heb de indruk dat veel ondernemers dit nog zien als een extraatje of een dikke extra in omzet en winst wat ze toch mooi nu even meepakken, maar dan vind ik u eerlijk gezegd niet wakker en wil u zeggen dat u enorme kansen voor uw toekomst nu laat liggen! Want er liggen enorme kansen voor het AGF-specialistische kanaal! Niet alleen voor nu, maar voor vele jaren!  Daarvoor zijn wel maatregelen nodig en hoewel geen ondernemer of bedrijf hetzelfde is wil ik u namens Postuma AGF onze Corona maatregelen, dat zijn adviezen, maar ik blijf even in de stijl, afkondigen:

Corona maatregelen voor alle AGF-ambacht/specialistische bedrijven;

  • Schaal op met de inzet van uren! Wanneer u top wilt blijven presteren elke dag moeten er uren bij anders worden u en uw medewerkers te moe. De goede mensen zijn er nu neem ze aan voor bepaalde tijd (half jaar). U heeft ze nodig!
  • Delegeer taken naar uw huidige medewerkers en laat los, anders blokkeert u zelf uw groei in alle opzichten. Vraag u af wat wil/moet ik perse zelf doen en wees bereid al het andere aan uw mensen over te laten en geef ze uw vertrouwen!
  • Verruim uw openingstijden, zeker als uw winkel/marktkraam niet zoveel vierkante meters heeft. Mensen willen niet (vaak) in de rij staan en dit is de enige maatregel die u helpt pieken te voorkomen en groei te realiseren en denk aan punt 1 en 2!
  • Praktisch, maar nuttig, we zouden haast vergeten met het mooie weer dat het in ons landje ook flink en langdurig kan regenen. Zorg voor paraplu’s dat klanten, wanneer er wel een wachtrij is, niet in de regen hoeven te staan.
  • Supermarkten waren soms net oorlogsgebieden de laatste weken, ongezellig en een haast vijandige sfeer. Zorg ervoor dat u niet te moe bent met uw medewerkers voor uw gebruikelijke service en aandacht voor de klant.
  • Bezorging is nu meer dan ooit een kans. Daarvoor heeft u wel handjes nodig. Er zijn diverse initiatieven ook op dit gebied o.a. voor de markt dus kijk om u heen of vraag het anders aan ons.
  • Nieuwe lekkere gezonde (gemaks)producten aanbieden is nog nooit zo interessant geweest als nu, want u heeft de traffic en de mensen zijn kooplustig en kijken minder naar prijs wanneer het nieuw, gezond en aantrekkelijk is.
  • Postuma AGF zal in de komende weken komen met nieuwe initiatieven om uw (nieuwe) klanten nog meer aan u te binden, zodat ze uw aanbod Corona crisis of niet nooit meer willen missen als het om gezonde en lekkere voedsel gaat .

Veel succes!

Overdenkertje
Bijzondere tijden vragen om bijzonder ondernemerschap.         

Omzetindex
Van het weekend nog onstuimig met zeker zaterdag kans op een stevige onweersbui en met temperaturen rond de 13 graden is het vrij fris. Maandag nog kans op een bui, maar de dagen daarna laat de zon zich weer vaker zien en loopt de temperatuur ook weer op naar een graad of 20. Met Moederdag in aantocht zetten wij in op 150 punten.