Elk nadeel heeft zijn voordeel

04-04-2020

Een zin die natuurlijk niet opgaat als u in persoonlijke kringen iemand verliest aan Corona. Laat ik daar mee beginnen. Want dat is wel waar deze zin opslaat. Waar anders op, zou je bijna zeggen, want we praten vier weken al nergens anders meer over.

Deze zin slaat op de zakelijke kant van deze crisis. Vorige week heeft onze premier afgekondigd dat we tot 1 juni met deze situatie om moeten gaan. Daarnaast gaf onze minister van Justitie; Fred Grapperhaus, aan dat burgemeesters extra bevoegdheden krijgen om beleid op lokaal niveau af te stemmen. Er ging een serieuze waarschuwing uit; volg de regels omtrent hygiëne, afstand en drukke plekken! Deze waarschuwing geldt voor zowel winkels, als markten en voor mijn gevoel komt hier (eindelijk) duidelijkheid over wat we de komende periode kunnen en mogen.

Wij zitten met zijn allen in een vitaal beroep, dat hoef ik hopelijk niemand meer uit te leggen. Met de nieuwe maatregelen is er een kans om op lokaal niveau, in overleg met de aangewezen personen, een situatie te creëren die voldoet aan de eisen die de Rijksoverheid stelt. Zowel op een markt als in de winkel krijgt u als individuele ondernemer, maar ook als volledige markt of winkelcentrum de kans om u van uw beste kant te laten zien. Want het loont in deze wel om het beste jongetje van de klas te zijn. Daarom een oproep aan u: geef hier op een goede manier gevolg aan. Wees proactief, wees creatief en wees streng om uw eigen boterham tot 1 juni veilig te stellen. En daarna..

Want mensen met een beetje gevoel voor drama zeggen dat de wereld na Corona niet meer hetzelfde zal zijn. Ik vind dit zelf nogal grote en vage uitspraak waar je niet zoveel mee kunt. Maar een ding is zeker. Alle gewoontes die we onszelf aangeleerd hebben moeten we heroverwegen. Van niezen in je elleboog tot bedenken waar, wanneer en hoe we onze eerst levensbehoeftes (eten) vervullen.

De periode waar we nu tegen aankijken is lang genoeg om gewoontes te vormen. Dus verwelkom alle nieuwe klanten die u in de winkel of voor de kraam krijgt. Zorg dat u professioneel en flexibel met deze crisis omgaat en u heeft de grootste kans sinds decennia om nieuwe fans voor het leven te maken. Ik ben er namelijk van overtuigd dat klanten het waarderen als u hun en uw veiligheid waarborgt. En als u daar dan ook nog eens een charmante actie bij bedenkt die passend is in de huidige sfeer van de maatschappij dan wordt u een lokale held!

Dus maak eenrichtingsverkeer in uw winkel of voor uw kraam of introduceer het ouderwetse luikje van de afhaalchinees. Bedenk iets, maar bovenal ga niet bij de pakken neerzitten en grijp deze kans. De omzetten zijn bij u goed geweest tot nu toe, creëer van deze situatie een mooi startpunt voor de komende jaren en houdt de moed erin. Onze premier heeft de randen om het speelveld gezet en de spelregels bepaald. Nu is het aan ons om de sterren van de hemel te spelen.

Veel succes!

Omzetindex
Begint het weekend nog wat voorzichtig met een graad of 10 vandaag, vanaf morgen laat de lente zich van haar beste kant zien en wordt het een zonovergoten dag met een graad of 14. Zondag zelfs nog een aantal graden warmer met veel zon. De rest van de week wordt het aangenaam met temperaturen rond de 20 graden en veel zon. Wij zetten in op 125 punten.