Even voorstellen

28-03-2020

Zoals jullie misschien al wel gehoord hebben is Postuma AGF sinds een klein jaar ook actief op de Belgische markt van speciaalzaken. Onze relaties met klanten en leveranciers bij onze zuiderburen worden behartigd door Toon De Vos, de eerste Belg in dienst bij Postuma AGF.

“Ik was al langer op zoek naar een nieuwe uitdaging en dan liefst opnieuw in de AGF.  Ondanks mijn opleiding leraar Nederlands/geschiedenis/economie heb ik nooit één dag voor de klas gestaan en ben ik na mijn studies direct begonnen bij groente en fruit groothandel Ben Fresh in Oevel. Dit bedrijf zou je enigszins kunnen vergelijken met Postuma AGF, maar is daarna opgegaan in groep Greenyard waardoor de nadruk op Delhaize/AH kwam te liggen. Daarna werkte ik nog bij Lizzy’s nieuwe oogst in Westerlo, waarna ik terug bij Ben Fresh terecht kwam. De laatste drie jaar werkte ik voor Greenyard in Sint-Katelijne Waver. Daar deed ik ook zowel inkoop als verkoop.”

‘’Ik ben in mei 2019 begonnen bij Postuma AGF. In het begin was het wel even aanpassen toen ik bij Postuma AGF begon, omdat zowel de bedrijfscultuur in Nederland als de consumentenvoorkeur wel eens durft verschillen met die in België. Peter Schrijver kan dat mooi verwoorden : een Belg koopt met zijn hart, een Nederlander met zijn portemonnee.”

“De eerste maanden acquisitie in België waren niet makkelijk. In eerste instantie zaten de Belgische vers ondernemers niet te wachten op een nieuwe leverancier uit Nederland.  Maar al snel waren er toch een aantal winkels die de overstap naar de nieuwe speler op de markt waagden en ondertussen is hun aantal fors gegroeid.”

Waarom denk je dat die Belgische AGF-specialisten voor Postuma kiezen?
“Ten eerste omwille van het assortiment. Er is geen enkele Belgische groothandel die zo ruim gaat in zijn assortiment én dat dan ook nog eens aan huis levert. Plus de meeste klanten appreciëren wel de wat andere accenten in de handel. Ook wat prijs betreft zijn wij bij Postuma zeer concurrentieel.”

Is het de bedoeling dat Postuma over héél België gaat leveren?
“Neen, voorlopig beperken we ons tot Limburg, Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Het is zo dat anders onze vrachtwagens niet op tijd terug in IJsselmuiden geraken. Ook combineren we ons transport met het opladen van handel in België. Bananen werden voorheen ook al in Antwerpen geladen, maar ondertussen hebben we een rechtstreekse lijn naar BelOrta Sint-Katelijne-Waver. Ook het hardfruit van Bomi uit Sint-Truiden is ondertussen ook bij een deel van de Nederlandse klanten van Postuma een topper in het assortiment. 

Zo zoek ik steeds weer naar producten die een aanvulling zijn op de reeds bekende handel van Postuma. Zo is het de bedoeling dat wanneer de perikelen met het Corona virus achter de rug zijn we rechtstreeks op de Brusselse importmarkt gaan laden voor nog meer specialiteiten en hopen we het assortiment nog verder te ontwikkelen met onderscheidende producten.”

Vanaf half april gaat Toon ook als buitendienst medewerker van Postuma AGF fungeren als eerste aanspreekpunt in Brabant en Limburg. Dit heeft te maken met het feit dat Anja Luters haar pensioengerechtigde leeftijd binnenkort gaat bereiken en zij zal haar activiteiten overdragen aan Toon de Vos.