Ambulante handelaren gedupeerd door het sluiten van weekmarkten
Tholen – De overhaaste besluiten van Nederlandse en Belgische gemeenten om op het allerlaatste moment weekmarkten te sluiten in verband met het coronavirus leidt tot woede onder markthandelaren en betrokken partijen. Vooral omdat supermarkten wel gewoon open mogen blijven. Branchevereniging CVAH neemt juridische stappen tegen deze gemeenten. Full service groothandel Postuma AGF ondersteunt gedupeerde markthandelaren die hierdoor in de problemen komen. Een aantal gemeenten hebben het besluit tot sluiting van weekmarkten inmiddels teruggedraaid.
CVAH spreekt van paniekvoetbal door gemeenten. Er zijn inmiddels juridische stappen gezet tegen de gemeente Dordrecht, een van de eerste gemeenten die de markt ging sluiten. “Onze advocaat Martijn van Meppelen Scheppink is daar nu druk mee bezig. Zo nodig zullen we een kort geding starten en de rechter vragen om een uitspraak. Wij willen van de voorzieningenrechter een uitspraak over het feit dat een gemeente een warenmarkt sluit, terwijl de supermarkten ongemoeid blijven”, aldus CVA-voorzitter Henk Achterhuis, voorzitter. De Belgische marktennieuwssite Markten.be meldt dat experts aangeven dat er op de markt juist een kleinere kans op besmetting is.
“Zo’n besluit komt op het meest vervelende moment. In de wintermaanden is het voor veel markthandelaren al overleven. Wanneer ze nu niet op de markt mogen staan, worden ze of over het randje geduwd, of komt het water hen nu echt aan de lippen te staan”, vertelt Jarno Kwakkel van Postuma AGF. “Wij hebben klanten die al handel hadden ingekocht waarvan de markt op het laatste moment werd afgeblazen of met hun handel van de markt werden weggestuurd. Gedupeerde klanten zullen wij daarom in de breedste zin van het woord ondersteunen.”
Ook Bananenboxer, (een van) de grootste markthandelaar in Nederland, kreeg afgelopen vrijdag op het allerlaatste moment te horen dat de markt in Maastricht werd afgelast. “We hadden onze vrachtwagens al volgepakt met handel toen ik het bericht kreeg. Wij hebben toen halsoverkop besloten ons magazijn om te bouwen tot verkooppunt en via Facebookklanten opgeroepen om daar naar toe te komen”, vertelt Hennie Vroegop van Bananenboxer. Veel klanten hebben daar gehoor aan gegeven. Hennie: “Hierdoor hebben wij niet alleen veel groenten en fruit kunnen redden, maar ook 18 man aan personeel dat we hadden ingepland. Met de verkoop hebben we gelukkig de meeste kosten kunnen dekken, we kunnen onze leveranciers, personeel en de belasting betalen maar zelf houden we er niets aan over.” Bananenboxer gaat voorlopig door met de verkoop vanuit het magazijn. “We zullen er alles aan doen om mensen te voorzien van gezonde producten. Mochten de maatregelen nog strenger worden dan zullen wij groenten en fruitboxen samenstellen die mensen kunnen afhalen.”
Het CVAH wordt ondertussen platgebeld door ondernemers en gemeenten. “Vooral het aangekondigde kort geding tegen de gemeente Dordrecht van komende week heeft de volle aandacht”, aldus Henk Achterhuis. “De ondernemers/werkgevers doen er goed aan om gebruik te maken van de regeling tot werktijdverkorting. Daarnaast meldt de overheid, dat ondernemers waarvan de omzet grotendeels of helemaal wegvalt, coulant behandeld zullen worden en gebruik kunnen maken van een ruimhartige regeling waarbij geen boetes worden opgelegd. De organisatie CVAH zal onze sector aanmelden bij het ministerie van Economische Zaken teneinde in aanmerking te komen voor compensatie.”