Transactie of relatie?

14-03-2020

De afgelopen tijd een vraagstuk welke bij mij regelmatig leeft. Wat is nou echt belangrijk? Kijkend naar uw klanten, waar ligt dan uw aandacht?
Dat uw klanten correct geholpen worden is toch de basis van uw onderneming? Ze pakken of bestellen een bloemkool en rekenen af bij een medewerker. De klant is keurig geholpen en heeft betaald. Als “kleine” zelfstandige kunt u juist meerwaarde halen uit het stukje persoonlijke aandacht.

Dat is van toepassing voor de ondernemer, maar zeker ook voor het personeel. Weet wat je kunt zeggen en vragen aan een klant en voel aan waar de grens ligt. Een spel dat veel verder gaat dan de basis van het product verkopen. Om dan terug te komen op de titel transactie of relatie, denk ik dat transactie op korte termijn gericht is en relatie juist op lange termijn. De relatie hoeft inhoudelijk niet ver te gaan. Want u spreekt uw klant enkele minuten en misschien maar 1 of 2 keer per week. Echter maken de kleine dingen het verschil. Interesse tonen in gezondheid, hobby’s of wat iemand voor maaltijd met hun aankoop gaat bereiden maakt het persoonlijk. De klant voelt zich herkent wat een band schept en de drempel bij veel dingen lager maakt.

Dit is ook volledig te spiegelen op ons als groothandel. Want ook hier is de basis dat het kistje bloemkool, op het juiste tijdstip, tegen de juiste prijs/kwaliteit geleverd wordt. Net als bij u gaat dit verder. De basis moet goed gaan, maar is uiteindelijk een onderdeel van het totaal. De meerwaarde die wij u als “full service” groothandel kunnen bieden is, vind ik, groot. Natuurlijk is aan u de vraag hoever u er voor open staat. Want voor ons zijn er ook genoeg situaties waarin het draait om dat laatste dubbeltje, maar ik ben ervan overtuigd dat wij meer kunnen.
In samenwerking met u worden we hier beide sterker van. Er zijn vast tal van andere dingen welke uw dag beheersen. Dat kan gaan van een kapotte koeling, tot problemen in personeelsbeleid of problemen in uw acties.

U spreekt veelal uw vaste verkoper, deelt u zulke situaties? Naast hem of haar lopen er nog tal van mensen welke wellicht van waarde voor u kunnen zijn. Zo kijken wij met meerdere ondernemers op allerlei vlakken mee en kunnen we u adviseren waar nodig. Als wij weten wat er bij u leeft kunnen we meedenken om een oplossing te vinden en waar nodig al voorbereid met u het gesprek aan gaan. Ik ben ervan overtuigd als wij met ons allen aandacht geven aan de relatie dat dan de transactie vanzelf volgt.

Veel succes deze week!

Omzetindex
Vanaf zondag doet de lente voorzichtig zijn intrede. Met temperaturen rond een graad of 13 wordt het aangenaam en ook de zon zal zich vaker laten zien. Dit houdt aan de eerste dagen van de week. Vanaf woensdag is er wel weer meer kans op een bui. Het Corona virus is echter een onzekere factor. Wij zetten in op 90 punten.