Corona gekte

06-03-2020

Je kunt er niet omheen. Het is al twee weken het gesprek van de dag. Sinds eind vorige week ook in ons land, het Corona virus. Ik vind persoonlijk dat het allemaal wat overdreven wordt. Ondanks dat het te betreuren is dat er mensen overlijden aan dit virus. En ik begrijp ook dat wanneer je tot de kwetsbare doelgroep behoort, je extra voorzichtig bent. Ik vind alleen dat er in de media overdreven veel aandacht wordt gevestigd op een virus dat tot op heden niet dodelijker is dan de jaarlijks terugkerende griepgolf.

Deze mediahype zorgt ervoor dat bedrijven ook van allerlei maatregelen gaan treffen. Werknemers moeten zichzelf checken op klachten. Of soms worden hele afdelingen preventief thuis gelaten. Hygiëne protocollen worden aangescherpt. In de risicogebieden wordt het dagelijks leven zelfs zo goed als stilgelegd. En wereldwijd worden mensen met een Aziatisch uiterlijk openlijk op straat gediscrimineerd. Persoonlijk lijkt me dit wat overdreven.

Echter is het wel een trending topic, niet alleen op Twitter, maar eigenlijk in de hele samenleving. En zoals een goed ondernemer betaamd wordt hier handig op ingesprongen. Op het moment van schrijven zijn er nog geen Nederlandse doden te betreuren dus kun je als ondernemer ook nog wel wegkomen met wat spot en ironie omtrent het Corona virus. Een aantal van uw collega’s gaat er in ieder geval creatief mee om, zoals u hieronder kunt  zien.

Wat serieuzer is de vraag in hoeverre het Corona virus impact heeft op de beschikbaarheid van groenten en fruit uit de risicogebieden. Uit China komt veel gember en knoflook, maar tot op heden merken wij nog niet dat de beschikbaarheid terugloopt, maar wel dat de prijs oploopt. Dit betreft ook beide gedroogde producten die meer op voorraad liggen dan verse producten. Noord-Italië is een regio waar Marlene vandaan komt en ook tal van slasoorten. Ook hier is momenteel nog weinig te merken van een terugloop in de aanvoer. Het zijn vooral de partijen die leveren in Noord-Italië die de effecten van het Corona virus merken.

Een ander potentieel probleem is wel dat een aantal havens in China op slot zijn of hebben gezeten. Hierdoor worden containers niet gelost en zijn ze dus momenteel niet in roulatie. Wat we horen is dat het voor vervoerders dus lastig is om lege zeecontainers te krijgen om de handel in te stoppen, omdat deze containers nog niet weer terug zijn. Het kan zijn dat dit de handel de komende weken nog beïnvloed, maar hoe en waar precies, dat is koffiedik kijken.

Veel succes deze week!

Omzetindex
Het belooft morgen zowaar een keer een droge dag te worden waar de zon en wolken elkaar afwisselen. Met een temperatuur van rond de 9 graden is het niet koud te noemen. Vanaf zondag is het wisselvallige weer weer terug en kunnen we elke dag wel een bui verwachten. Ook de wind neemt toe. Wij zetten in op 95 punten.