Eigenheid is wat anders dan eigenwijsheid

28-02-2020

Eigenheid, met een duur woord authenticiteit, staat voor echt en oprecht jezelf kunnen en durven zijn. Dat klinkt veel makkelijker dan dat het is. Veel mensen lopen rond met een masker van bijvoorbeeld verlegenheid of juist een grote mond, maar ook met niet oprecht gemeende spontaniteit.

Een winkelformule, zoals AH of Jumbo of Lidl of Plus, maakt niet uit wie je hier noemt, zijn eigenlijk  zo’n zelfde masker, niet echt dus. Het is een formule waar alle winkels zich aan moeten houden, een uitstraling bedacht door marketeers die op de winkelvloer bij het pietluttige af moet worden uitgevoerd door medewerkers die er zichtbaar geen zin in hebben.

Hoe anders kan het bij u zijn als uw eigenheid/authenticiteit oprecht is! Dat is een warm en plezierig bad waarin je oprecht een relatie met uw klanten kunt aangaan. U verkoopt bijv. altijd uw mandarijnen in een jute zakje, want dat vindt u de beste verpakking (mensen vinden dat nergens anders). Als uw klanten een vraag hebben worden ze niet, zoals bij de grote supers naar de servicebalie verwezen waar een jonge medewerker het standaard antwoord opdreunt als er weer een klacht is.

Bij authenticiteit is er nooit sprake van goed of fout, want het is oprecht en het mag best bijzonder zijn. Groentemannen en -vrouwen zijn er in zeer veel kleuren, geuren en smaken. Dat is het leuke speel hier mee en laat u zien, zoals u bent en voel vooral geen schaamte. Ook moet u zich niet minder “goed” voelen dan uw grote concurrenten. U bent niet minder, maar beter. Vakman of -vrouw met de lekkerste en meest gezonde producten. Wie wil daar nu niet zijn?

Consumenten weten echt wel wat echt is en wat niet. Dus maak het uw kracht. U kunt en moet uzelf zijn, vriendelijk voor uw klanten, omdat u het echt meent. Een grapje is altijd leuk. Is er iemand ziek geweest of hebben ze een operatie ondergaan, u weet het en vraagt er even naar met oprechte belangstelling.

In dat warme bad wil een consument graag komen en als uw productaanbod en prijsstelling dan ook in orde is dan zullen ze hun euro’s veel liever bij u achterlaten dan bij welke grootgrutter dan ook.

Veel succes deze week!

Omzetindex
Er veranderd niet veel in het weerbeeld de komende week. Zoals we ondertussen gewend zijn waait het weer aardig door van het weekend en met een graad of 11 is het vrij zacht. Het blijft zeker wisselvallig met elke dag grote kans op een bui. De zon zal zich in de loop van week wel iets meer laten zien. Wij zetten in op 90 punten.