Een organisatie die zichzelf respecteert, respecteert vooral ook zijn medewerkers

07-02-2020

Het is een soort verbond dat je als bedrijf met je medewerkers sluit, zoiets van: “ik doe voor jou wat jij voor mij doet” en dat natuurlijk ook andersom.

Je bent van elkaar afhankelijk en daarbij onlosmakelijk verbonden, maar je moet er wel wat voor doen, als werkgever moet je jezelf goed beseffen dat goede mensen de grootste weldaad voor het bedrijf zijn, noem het maar de beste activa.

Niet dat je ze iedere dag bij binnenkomst moet knuffelen, dat gaat te ver, maar er moet wel een vorm van respect zijn waarbij je samen de inzet wil tonen om de doelstellingen van het bedrijf samen wilt behalen. Daarvoor moet je als bedrijf open zijn over wat je eigenlijk wilt, als er geen duidelijke reden is om iets te doen of om juist niet te doen, zijn onduidelijkheden troef.

Als medewerker weet je niet de echte redenen waarvoor je uiterste best moet doen, daarom moet je de doelstellingen die je voor het bedrijf hebt met de medewerkers delen. Aan de andere kant moeten de medewerkers zich bewust zijn van het feit dat werken voor het bedrijf een grote gunst is, je hebt een baan die wat voorstelt. Simpel toch! Anders had je die baan niet.

Maar er is meer voor nodig om succes in het werkt te hebben, ooit bedacht door deze columnist zijn de letters en woorden: M.O.B.E.K., deze staan voor: motivatie, openheid, betrokkenheid, eerlijkheid en kennis.Als eerste de Motivatie. Ik denk dat je nooit goed kunt werken als je niet gemotiveerd bent. Je moet weten wat je moet doen en zeker ook de wil tonen dat hetgeen wat je moet doen, je ook zo goed mogelijk moet doen. Dat kan alleen maar als je dat van binnenuit werkelijk wilt doen en dat is motivatie.

Als tweede Openheid. In een bedrijf moet er een open communicatie zijn. Als de leiding niet weet wat er in het achterhoofd van de werknemers schuilt, kun je er niets aan doen als het regelmatig fout gaat. Openheid is tegenwoordig een centraal punt om vanuit te vertrekken om een bedrijf te creëren dat zich wil verbeteren. Constant je best doen om het beste uit jezelf en uit het bedrijf te halen, zo zou het moeten zijn.

Dan Betrokkenheid. Ik denk dat het zo moet zijn dat je als medewerker jezelf gedraagt alsof het jouw eigen bedrijf is, dan ben je op alles zuinig en je wilt perse het beste wat mogelijk is er uit halen. Het mooie van dit begrip is dat je als een zogenaamde mede-eigenaar steeds het gevoel hebt om alles beter te doen, omdat je daar een kick van krijgt. Het gevoel om belangrijk te zijn voor het bedrijf is gewoon een fijn gevoel.

We gaan het nu over Eerlijkheid hebben. Misschien wel het belangrijkste menselijke begrip! Als je beseft dat er enorm veel en vaak oneerlijkheid is en dat je zelf daar aan mee doet of omgekeerd je zelf daar het slachtoffer van bent, kun je wel na gaan dat dit begrip uiterst belangrijk is. Het is een vorm van respect uitoefenen waarbij je mensen respecteert, zodat ze jou ook kunnen en willen respecteren. Daarnaast, het is gemakkelijker om eerlijk te zijn dan oneerlijk. Oneerlijkheid kost veel meer energie dan eerlijk zijn. Ook gaan mensen liever met iemand om de eerlijk is dan met iemand die dat vaak niet is.

Als laatste punt van M.O.B.E.K., de K van Kennis. Gewoon het weten, het weten wat je moet doen, hoe je het moet doen, waar en wanneer je het gaat doen enz. Kennis is een prachtig begrip, hoe meer dat je er achter komt wat je niet weet, hoe meer je zou willen weten en dat is kennis. Als je alles weet om de functie die je uitoefent te kunnen invullen, is het tijd geworden om meer te weten van andere weetgebieden die het bedrijf ook heeft.

Stel je weet alles van het verkopen, maar je weet nog te weinig van de producten, dan heb je nog een mooie en interessante weg te gaan. Je weet eigenlijk nooit genoeg, als je er eenmaal achter bent gekomen hoe gemakkelijk het is om te weten ga je, als je bewust leeft en denkt, je best doen om meer te weten en dan gaat er een wereld voor je open.

Je ziet, motivatie, openheid, betrokkenheid, eerlijkheid en kennis zijn niet zomaar een paar woordjes, het zijn essentiële begrippen die je als werknemer nodig hebt om het beste uit jezelf en uit het bedrijf naar boven te halen en geven bij een goede invulling continu een voldoening.

Veel succes!

Omzetindex
Van het weekend wordt het weer zacht met temperaturen in de dubbele cijfers, maar ook onstuimig met erg veel wind. Zondag wordt de eerste voorjaarsstorm van het jaar verwacht, die gepaard gaat met erg veel regen. Na het weekend koeler met temperaturen rond de 7 graden. Het blijft wisselvallig, al zal de zon zich zo nu en dan ook laten zien. Wij zetten in op 90 punten.