Investeren doet u niet alleen met geld, maar ook met tijd en geduld

18-01-2020

Ongeveer een jaar geleden liep ik door onze, toen nog compleet nieuwe, snijderij. Ik was mij aan het oriënteren op een nieuw voedselveiligheidscertificaat en wilde graag weten hoe bewust mijn collega’s in de snijderij omgaan met voedselveiligheid. Dit was van belang, omdat de snijderij het belangrijkste onderdeel zou gaan worden bij een nieuw voedselveiligheidscertificaat.

Ik kon al snel de conclusie trekken dat voedselveiligheid nog geen hot item op de agenda was, ondanks alle forse investeringen in goede veilige snijmachines. Hier waren een aantal (achteraf makkelijk te constateren) verklaringen voor. De belangrijkste was dat het een compleet nieuwe afdeling was, waardoor personeel nog niet op elkaar ingewerkt was en er nog geen duidelijke werkinstructies waren op het gebied van voedselveiligheid.

Een ander scenario, maar met dezelfde moraal
Sinds het opstappen van Sir Alex Ferguson in 2013 als hoofdtrainer bij Manchester United heeft de voetbalclub tot op heden 5 nieuwe trainers aangenomen waarvan de meest recente alweer onder zware druk staat. Neem daar een besteding van een kleine 1,1 miljard euro aan nieuwe spelers bij (in dezelfde periode) en je hebt een team dat op dit moment het slechtste seizoen sinds 30 jaar tijd kent. De ploeg kent zelfs de langste reeks zonder ‘clean sheets’ in 49 jaar tijd, wat voor een grote club als Manchester United onacceptabel is.

Twee compleet verschillende verhalen, maar met punten die te vergelijken zijn. Wij kunnen inmiddels wel stellen dat de snijderij een succesverhaal is! Met de aanstelling van de juiste mensen, het onderling gewekte vertrouwen, de goede balans tussen leidinggevenden en de juiste werkinstructies hebben we het voor elkaar gekregen om een goed lopende snijderij neer te zetten met een hoog voedselveiligheidsbewustzijn! Twee zeer belangrijke factoren in dit succesverhaal zijn de begrippen tijd en geduld. Want alleen met voldoende tijd en geduld kunnen forse investeringen rendabel zijn. Tijd en geduld wat voor spelers en trainers bij een grote club als Manchester United niet vanzelfsprekend is. Zijn de resultaten slecht? Dan worden trainers en spelers vervangen, waardoor je als team weer terug bij af bent. Dit is precies wat er de afgelopen 7 jaar bij de club is gebeurd. Keer op keer was er vanuit de fans en het bestuur geen vertrouwens in, zowel de spelers als de managers, en keer op keer kende de club slechtere resultaten.

De vertaalslag naar uw bedrijf is met bovenstaand verhaal en een beetje positieve verbeelding gemakkelijk te maken. Heeft u plannen om binnen uw organisatie te investeren in bijvoorbeeld een nieuwe webshop, het opstarten van school- en/of werkfruit of een eigen snijderij? Dan gaat dit niet alleen gepaard met het simpelweg doen van investeringen, maar ook met geduld en tijd. Vernieuwing kost namelijk tijd en in de beginfase zult u zich niet in het winnende team bevinden, maar ik weet zeker dat u zult scoren als u de juiste balans weet te vinden tussen investeringen, tijd en geduld. Dus neem en geef uw medewerkers, de tijd bij het opstarten van een nieuw project om er een succesvolle investering van te maken!

Veel succes! 

Omzetindex
Na een regenachtige vrijdag en zaterdag zal het vanaf zondag droger worden en zullen we de zon iets vaker zien. De temperaturen liggen rond de 6 graden met ’s nachts kans op licht vorst. Vanaf dinsdag weer veel bewolking, maar weinig kans op regen. Wij zetten in op 90 punten.