Finale Groentespecialist van het jaar

20-12-2019

Medewerkers van AGF-speciaalzaken blijken over betere parate kennis te beschikken dan de ondernemers zelf. Dat bleek tijdens de allereerste finale van groentespecialist van het jaar. Afgelopen dinsdag streden finalisten live om de titel Groentespecialist. Hierin draaide het om het zo snel mogelijk beantwoorden van pittige kennisvragen. Het beste scoorde Janneke de Nijs in de categorie medewerkers van Puur Natuur Den Bosch met 23 van de 25 vragen goed. De beste ondernemer was Frieanne Bouwmeester van Bouwmeester buitengewoon vers met 18 goede antwoorden op 25 vragen.

De vragen kwamen vanuit de AGF kennisapp Willie Wortel. Deze werd ontwikkeld door groothandel Postuma AGF. Uit onderzoek onder medewerkers in de AGF-detailhandel is gebleken dat 80% van zichzelf vindt dat hij of zij te weinig vakkennis heeft om de consument altijd goed te kunnen adviseren. Dat terwijl 75% aangeeft juist heel graag meer te willen leren over groenten en fruit. Deelnemers van de app krijgen elke dag een pushbericht met een klein stukje informatie over een product dat dan actueel is. Aan het einde van de week is er een korte test van 10 vragen die betrekking hebben op de eerder ontvangen informatie van die week. In de praktijk blijkt dat juist door het wekelijks maken van deze testen men het beste de opgedane kennis blijft onthouden. Ook branchevereniging ADN hecht veel waarde aan voldoende kennis en opleiding en sponsort het lidmaatschap van de app. Vice-voorzitter van ADN Marco Dijkema presenteerde de finale en directeur Mark Heemskerk reikte samen met Erik Postuma de prijzen uit.

Willie Wortel heeft inmiddels 700 gebruikers waarvan er 130 het lef hadden om mee te doen aan de voorverkiezingen. De 15 best scorende gebruikers uit de categorie medewerker en die uit de categorie ondernemer werden uitgenodigd voor de finaleronde. Winnaars in de categorie medewerkers waren Janneke de Nijs Puur Natuur Den Bosch (1e plaats), Jan Noorthoek Groentebroer.nl (2e plaats), Kim Hustinx Puur Natuur Den Bosch (3e plaats). Winnaars in de categorie ondernemers zijn: Frieanne Bouwmeester Bouwmeester buitengewoon vers, Gert de Haan Groentebroer.nl (2e plaats) en Harold van Lente Van Lente groente en fruit (3e plaats).