Wie durft?

29-11-2019

Ik hoef jullie, specialisten, niet het belang van vakkennis uit te leggen. Met inmiddels bijna 700 gebruikers van de Willie Wortel app heeft onze branche laten zien dat wij groot belang hechten aan deskundigheid op de werkvloer.

Ja, het staat er echt: deskundigheid. Een woord dat je eerder verwacht bij een opticien of een advocaat, maar bij een groenteboer? Iedereen kan toch appels en peren verkopen. Ik heb het de laatste jaren meermaals gezien dat er avonturiers zijn die met geringe kennis van zaken een groentewinkel beginnen onder het motto: zo moeilijk kan dat toch niet zijn.

Eenmaal bezig merkt men al gauw dat ze het predicaat “AGF-specialist” onderschat hebben. Ik durf wel te stellen dat ons vak zo veel omvattend en dynamisch is dat je hier bijna niet in uitgeleerd raakt. Degene die inmiddels volop actief zijn met Willie Wortel zullen het met mij eens zijn dat het behoorlijk veel leerstof is. Sterker nog, zelfs de man achter Willie Wortel, blijft elke dag bijleren en heeft moeite om al die informatie op te slaan. Heel eerlijk gezegd maakt hij de toetsen van een paar maanden geleden ook niet meer foutloos, ondanks dat hij ze zelf heeft gemaakt.

En dan is er nu die grote toets in de app waarbij echt bloot komt te liggen hoe het ervoor staat met je vakkennis. Heb je echt elke week fanatiek geleerd of vond je het ook wel een beetje veel en moeilijk om het allemaal te onthouden? Wij merken aan de reacties dat veel mensen het toch wel spannend vinden om zich kwetsbaar op te stellen in de wetenschap dat straks je collega’s weten hoe het er nu echt voor staat met je vakkennis.

Persoonlijk ben ik van mening dat het geen drama is als je een onvoldoende scoort. Je bent het wel aangegaan en het geeft je een mooi meetpunt voor de volgende keer en extra motivatie om te blijven leren. Meedoen is wat dat betreft belangrijker dan winnen.

Maar bij een wedstrijd horen ook prijzen. Naast de eeuwige roem zijn er ook mooie prijzen te winnen tijdens de verkiezing “Groentespecialist van het jaar”. Voor de nummers één, twee en drie uit beide categorieën hebben we per persoon twee kaartjes klaar liggen voor een luxe all inclusive arrangement op een privéboot tijdens Sail Amsterdam, ter waarde van maar liefst 250 euro per stuk. Je vaart dan mee tijdens de “Sail in parade” tussen honderden andere bijzondere schepen. Een unieke kans om dit grote evenement, dat één keer in de vijf jaar wordt georganiseerd, van dichtbij te beleven.

Heb je de voorronde toets nog niet gemaakt? Wacht dan niet te lang, hij staat nog maar tot zondagavond online!

Omzetindex
De winter laat zich de komende week van zijn andere kant zien. Na heel wat regen laat de komende week de zon zich wat vaker zien, al gaat dat wel gepaard met wat lagere temperaturen. In de nacht temperaturen rond het vriespunt en overdag rond de 5 graden. Wij zetten in op 95 punten.