Lang leve bederf!

15-11-2019

Derving is een kostenpost, dat hoef ik u niet uit te leggen. Wij rekenen jaarlijks allemaal toch zo’n 2% van onze inkoopwaarde als derving. Een heel bedrag! Helaas is dat onontkomelijk in onze handel. Toch dacht ik afgelopen week wat fijn dat groente en fruit bederven. Aanleiding voor deze rare gedachtegang waren namelijk twee nieuwsartikelen waarin geproduceerd voedsel op kamertemperatuur jarenlang bewaard is en geen sporen van schimmel of rot bevatte!

Het eerste bericht ging over, hoe kan het ook anders, McDonalds. Een IJslander kocht in 2009 nog snel een cheeseburger met frietjes voordat de laatste McDonalds restaurants op het eiland sloten vanwege de financiële crisis. Hij bewaarde de maaltijd als experiment en geloof het of niet, 10 jaar later ziet dit er nog steeds zeer herkenbaar uit (https://nos.nl/artikel/2308717-ijslander-test-fastfood-cheeseburger-en-friet-na-10-jaar-nog-steeds-intact.html).

Een paar dagen later werd dit bericht alweer overtroffen door een scheikundeleraar die in 1976  een cakeje aan de kant legde. Dit cakeje heeft 43 jaar later nog steeds dezelfde vorm! https://nos.nl/video/2309494-cakeje-43-jaar-bewaard-wat-zit-er-in-dat-het-nog-steeds-dezelfde-vorm-heeft.html.

Na het lezen van dit soort berichten zal menig consument, waaronder ikzelf, zich achter de oren krabben en afvragen waar we onszelf mee vol stoppen. Het toont wat mij betreft ook aan dat voedsel dat geproduceerd wordt niets meer te maken heeft met de basis ingrediënten die we in reclame-uitingen te zien krijgen. Want zeg nu zelf, vlees dat op kamertemperatuur 10 jaar goed blijft heeft toch niets meer met vlees te maken? En mag sowieso niet het predicaat vers krijgen.

Hierin ligt dan ook een grote kans voor ons, want iedereen vergaat de eetlust bij het denken aan hamburgers van 10 jaar oud en cakejes van zelfs 43 jaar oud. We moeten het echte verse eten vieren met alle gezonde eigenschappen die daar bij horen.  Daarom krijgt u van ons bij uw eerstvolgende levering een poster met daarop onze weekactie weggezet tegen de ongezonde producten uit de fabriek. Schreeuwt het van de daken en maak uw klanten bewust van wat ze eten. U komt automatisch als winnaar uit de bus.

Omzetindex
Het wordt een redelijk mooi weekend met temperaturen rond de 8 graden en de zon zal zich regelmatig laten zien. De nachten worden kouder nu ze afzakken richting het nulpunt. Maandag en dinsdag geregeld een bui, de rest van week iets meer zon en temperaturen iets onder normaal. Wij zetten in op 95 punten.