Het wordt niet beter!

11-10-2019

Dinsdag 1 oktober 2019, een dag die elke Nederlander niet snel vergeet. De druppel die de emmer doet overlopen was voor de Nederlandse boeren allang bereikt en daarom besloten ze een statement te maken in Den Haag. Tijdens deze demonstratie stond Nederland even letterlijk stil bij de boeren.

Het zal u allen niet ontgaan zijn waarom de boeren hebben besloten te gaan demonstreren. De overheid wil de veestapel inkrimpen. Daarnaast toont de overheid geen enkele waardering naar de boeren voor wat zij betekenen voor onze maatschappij. Maar wat betekent dat voor boer en burger?

Het inkrimpen van de veestapel betekent stallen waar te weinig dieren in mogen staan om genoeg omzet te kunnen draaien. Hierdoor zullen veel boeren genoodzaakt zijn om te stoppen met datgene waar zij zoveel van houden: het houden van een gezonde veestapel en de burgers voorzien van kwalitatief goede producten.

Dit alles met het gevolg dat producten, zoals melk en vlees uit het buitenland gehaald moeten worden. Het buitenland, waar de kwaliteitseisen en hygiëneregels een stuk minder streng zijn. Ook moeten wij ons realiseren dat dierenwelzijn daar minder hoog in het vaandel staat. De Nederlandse boeren zijn trots op hun werk en dat is geheel terecht. Maar in plaats van trots, toont de overheid geen waardering voor onze Nederlandse boeren en dat is heel jammer.

Zo trots en verontwaardigd als de boeren zijn, zo trots en verontwaardigd moeten wij als groentespecialist ook zijn. Want dat wat wij doen is eigenlijk iets heel moois. Wij voorzien de consumenten van lekkere, verse en gezonde producten. Maar ook de groentespecialisten krijgen te maken met veranderingen vanuit de overheid, denk hierbij aan de Btw-verhoging van 1 januari van 6% naar 9%.

Wij gaan uiteraard niet iedere groentespecialist over één kam scheren, maar sommige van u voelen zich soms hopeloos ouderwets. Maar dat klopt pertinent niet. Wij zouden juist erg trots moeten zijn op datgene dat we iedere dag doen.

U, als groentespecialist, biedt de mensen elke dag de mogelijkheid om lekkere, verse producten en vooral gezonde voeding tot zich te nemen. Gezond eten, dat is bij ons het lekkerste en daarbij biedt u ook nog eens gemak aan en het principe van Vers van Vandaag! Vandaag gemaakt zonder kunstmatige toevoegingen. Dat vindt de consument niet bij de retail reuzen.

Realiseert u zich eens wat wij bijdragen aan de maatschappij. U wilt namelijk graag goede producten verkopen, uw groothandel wil voor u de beste producten inkopen en de telers streven er elke dag naar om keer op keer hoge kwaliteit te leveren aan uw groothandel. Het is een heel mooi en bijzonder proces waarbij de teler, wij en de detaillisten geen nummer zijn, maar een naam. Waarbij wij streven naar een eerlijke boterham voor de hele keten.

Mochten de Nederlandse boeren besluiten om opnieuw te gaan staken, stel ik voor om met zijn allen mee te gaan naar Den Haag. Als u niet kunt, vertel het dan in ieder geval elke dag aan al uw medewerkers, uw klanten, buren en wie het maar wil horen.

Er is toekomst voor de (groente) boer in Nederland!  

Veel succes!

Overdenkertje
Samen sta je sterker dan alleen. 

Omzetindex
We kunnen er niet omheen, het is overduidelijk herfst en dat zal het aankomende week ook blijven. Zondag een uitschieter met temperaturen boven de 20 graden op sommige plekken, maar wel enige buien. De rest van de week temperaturen rond de 15 graden met zo nu en dan een bui. Eind van de week tijdelijk iets droger met meer kans op zon. Wij zetten in op 90 punten.