Energieneutraal, -positief en duurzaam ondernemen

16-08-2019

Op het nieuwe pand van Postuma AGF liggen 3.390 zonnepanelen te blinken in de zon.

Als ik over het dak loop om te kijken of alles er nog goed bij ligt vind ik dit toch iedere keer weer overweldigend. Ik ben dan ook best wel trots dat ze er liggen.

Maar goed het is natuurlijk leuk al die zonnepanelen, maar wat levert het dan weer op, dat is de vraag die we nogal eens krijgen. Is het bedrijf energieneutraal? Of is het bedrijf energiepositief?

Als we de opbrengsten van zonnepanelen erbij pakken en dit afzetten tegen de gevraagde energie door het pand dan is onze netto inkoop van energie gemiddeld 35 KWh per dag (tot op heden). We zijn dan dus net niet energieneutraal op dit moment. Maar goed het jaar is nog niet voorbij en we hebben dus in dit pand nog niet een vol jaar gezeten.

En hoe zit dat met energiepositief? Energiepositief ben je als je ook energie terug levert aan het energienet. Dat terug leveren doen we ook. Tot en met 31 juli is er reeds 187 KWh terug geleverd. En dan zijn we dus inderdaad energiepositief.

Kunnen we energieneutraal worden? Ja dat denk ik wel en wellicht ook zonder extra te investeren. De koelingen, ventilatie en verwarming zijn pas een halfjaar in gebruik en dit wordt nog steeds beter getuned door ons en onze leveranciers van de installaties.

Maar goed neutraal of positief dat zijn allemaal leuke termen, wat voor mij vooral goed voelt is dat we in het nieuwe pand een bijdrage kunnen leveren aan de verbetering van ons milieu.

Als wij namelijk hier naar kijken dan heeft de gehele zonnepanelen installatie 290.431 kg CO2-uitstoot bespaart en hebben we het equivalent van 970 bomen geplant. En die getallen zorgen bij mij weer voor een positieve stemming. En dat is dan ook weer duurzaam ondernemen. Heerlijk toch! 

Overdenkertje
Energie stoppen in energie levert positieve energie in het kwadraat op. 

Omzetindex
Na een redelijk natte week belooft het volgende week droger en zonniger te worden. De temperaturen zullen uitkomen rond de 22 graden. De eerste scholen gaan van de week ook weer beginnen. Afhankelijk van de vakantieregio waar u gevestigd bent zetten wij in op 90 – 115 punten.