Keuze maken en keuze geven!

19-07-2019

De leukste tijd van het jaar of misschien ook wel de moeilijkste tijd van het jaar. Het aanbod in (zomer)fruit is reuze en de prijzen zijn aantrekkelijk. Uw klant weet één ding zeker: de specialist, dat bent u! De temperaturen stijgen tot ongekende hoogte en de consument heeft weinig zin in groente. De gezonde lekkernijen vinden ze bij u.

Gezinnen maken spreekwoordelijk ruzie wie er naar de specialist mag, want bij u ligt er zoveel heerlijks om te proeven en bovendien is het heerlijk koel, maar de vraag is, waar kiest u daadwerkelijk voor? Als het aan mij ligt, kiest u voor fruit van het seizoen en laat u uw klant zien wat u kunt bieden, maar presenteer ook iets wat gelijkwaardig is aan uw directe concurrent: veelal de supermarkt.

Een mooi voorbeeld kom ik bij diverse klanten wekelijks tegen. Meerdere keren kreeg ik de reactie: ‘’de aardbeien heb ik niet goed kunnen verkopen’’. Waarom? Omdat de supermarkt goedkoper was of dat de aardbeien elders in de aanbieding waren.

We hebben toen samen besloten om de verhouding iets anders neer te zetten, namelijk om 70% van de mooiste aardbeien te presenteren (bijv. Polderkoninkjes) en voor de andere 30% hebben we gekozen voor een kleine, goedkopere aardbei. Sindsdien? Beide aardbeien lopen goed en uw klant weet gelijk weer waarom hij/zij bij u moet komen, om uw keuzes!

De kersen zijn misschien nog wel een beter voorbeeld. Binnen ons assortiment heeft u volgens mij ruim keus. Ga in overleg met uw verkoper en kies minimaal twee soorten. De supermarkt kiest voor de klant, maar bij u kan de klant zelf de keuze maken!

Keuzes moet u maken in uw aanbod, wat presenteert u ruim en welke producten presenteert u minder ruim? In deze weken waar groente onderbelicht is, zult u uw groente dus ook beperkt neer moeten leggen. Gebruik meer van uw ruimte voor het heerlijke fruit, verse rauwkosten en deels voor de aantrekkelijke zomergroenten, zoals komkommer, tomaten, (ijsberg)sla, rucola etc. Het is niet erg om dan uw voorraad bladgroenten beperkter te houden, want alles draait nu nog meer om vers en bovenal om smaak! Zorg daarom voor voldoende voorraad in uw salades, rauwkosten en fruit. Dan weet uw klant ook waar hij de volgende keer moet zijn!

Veel succes!

Overdenkertje
Je moet altijd zoeken naar mogelijkheden om daar je wensen in te vertalen.  

Omzetindex
Na iets koelere weken is de zomer dan toch echt weer in aantocht. Dit weekend al temperaturen rond de 25 graden met zaterdag nog wel kans op een stevige onweersbui. In de loop van de week lopen de temperaturen alleen maar op en zal de 30 graden en meer op de meeste plekken gehaald worden. Nu alle regio’s vakantie hebben zijn de rustigere weken wel aangebroken. Wij zetten in op 90 punten en voor de toeristische plekken tussen de 130 en 140 punten.