Smullen of niet?

17-05-2019

Zoals we nu onderweg zijn naar de zomer kom je regelmatig tegen, dat er producten te vroeg op de markt komen. Niet dat dat erg is, maar het is wel zoals in het bekende spreekwoord: “1 zwaluw maakt nog geen zomer”. Ik bedoel dat alles dan ook direct maar goed, volrijp, volwassen, onbeperkt verkrijgbaar en laag in prijs is, want dat is natuurlijk echt niet waar. Ieder product heeft tijd nodig om tot volle wasdom te komen en dan op zijn lekkerst te schitteren.

Een van de mooiste voorbeelden is de kers. Bij kersen is het zo dat ieder jaar opnieuw de kersenaanvoer start met de slechtste soorten. Als we het over natuur kersen hebben uit Spanje zie je een klein, rood, rommelig product binnenkomen. Een paar weken en een paar rassen verder komt er pas een echt zichtbare verbetering. Om uiteindelijk in de volle tijd een fantastisch product te ontvangen waar een mens met recht trots op mag zijn.

Een echte uitzondering: er komen ook beperkt wat Hollandse kersen uit de kas, die van ons noemen we dan ook Smulkersen, want dit product is echt uitzonderlijk. Maar ook hier zijn we begonnen met Earlise, gevolgd door Burlat en deze week is Merchant aan de beurt. Het feit dat ze uitermate zorgvuldig in de kas worden geteeld maakt het dan ook een bijzonder product.

Een ander voorbeeld: nectarine. De productontwikkeling bij dit fruit is enorm. Succes gevolgd door mislukking en weer een verbeterd ras. Het is iedere dag zo ongeveer raden welk ras nu weer aan de beurt is. En dat blijft nog een week of 4 zo. 

Misschien passeren in de eerste 6 weken van de oogst wel 20 nieuwe moderne rassen de revue, om dan later zo half juni rust te vinden in de betere volwassen rassen, die dan ook met gemak een week of 3 per ras beschikbaar blijven, lekker zijn, goedkoop en volop beschikbaar.

Het is uw en onze handelsgeest dat we de consument direct weer iets nieuws willen aanbieden en dan maar doorgaan met verkopen. Terwijl we juist selectief moeten zijn in welke partij wel, welk ras niet. Dan moeten we wel bereid zijn om eens een dag of een paar dagen te zeggen, nee, deze vinden we niet goed genoeg, en dan weer een ras tegen te komen waarvan we denken: yes, dat zijn goeie en daarna misschien wel weer een dagje niet.

Overleg bij twijfel altijd met uw verkoper, die niet alleen een mooie prater moet zijn, maar ook uw voorproever. Een man of vrouw waar u op kunt bouwen als het gaat om eerlijk advies. En ik zal het maar eerlijk zeggen: onze verkopers kunnen u dat advies geven! Een advies gebaseerd op het vertrouwen dat u hem of haar geeft. U luistert naar en vertelt aan diegene wat u wenst tijdens de gesprekken die jullie samen hebben. Dan komen we samen verder en dat is de bedoeling.