Benchmark

04-05-2019

Een duur woord voor vergelijken, want dat is eigenlijk  wat het betekent. Gevoelsmatig werd er pak hem beet 10 jaar geleden meer aan en mee gedaan dan tegenwoordig. Toch is er binnen onze branche nog de mogelijkheid om te vergelijken. Zo biedt de ADN de ADN Benchmark aan waar je als AGF-specialist je eigen cijfers kunt vergelijken met die van collega’s. Handig toch? Of helemaal niet nuttig?

Om te beginnen moet je als persoon natuurlijk wel wat met cijfers hebben en daar zelf ook al wat aan doen, anders loont het niet om aan een benchmark mee te doen. Maar als je al aan die voorwaarde voldoet kan het toch heel interessant zijn om te vergelijken. Dit is met name interessant omdat het goed kan aangeven waar je sterke punten en je ontwikkelpunten liggen. Vaak weet je dit op basis van gevoel al wel, maar de feiten achter een gevoel zijn een prettige bevestiging. Tevens kun je leren van je collega’s en daarmee je eigen bedrijf en rendement verbeteren. Tot zover de aanprijzing van de ADN Benchmark.

Ik kom hierop, omdat ik deze week een aantal statistieken voorbij zag komen van onze eigen branchevereniging. Één van die leaflets vinden jullie hieronder. Het geeft wat aan over trends binnen de consumptie van AGF. En daar kwam de term benchmark bij mij naar boven. Op consumentenniveau in Nederland zijn er een aantal forse stijgers. De vraag is dan, hebben wij en u die stijging ook gerealiseerd, of laten we hier kansen liggen?

Omdat de cijfers vooral over consumenten gaan zijn ze ook voor u erg interessant en daarom wil ik ze u niet onthouden. Dit is namelijk erg simpel in de dagelijkse praktijk door te voeren. Het volume in mango’s (30%), blauwe bessen (23%) en frambozen (22%) is in 2018 namelijk hard gestegen ten opzichte van 2017. Dus voor u en ons een signaal dat we hier extra aandacht op moeten vestigen omdat de consument hier blijkbaar naar vraagt. Op groente gebied is de snoeptomaat (14%) de grootste stijger, een trend die wij hier sowieso wel herkennen.

Dus in deze drukke tijd een simpele tip. Bekijk de onderstaande trends en doe er uw voordeel mee. En overweeg dit najaar toch eens de uitgebreidere benchmark, hier vindt u wellicht onverwachte schatten aan informatie.

Veel succes!

Overdenkertje
Meten is weten.

Omzetindex
Een zeer koel weekend staat ons te wachten met temperaturen rond de 10 graden. In de loop van de week loopt het iets op naar een graad of 14, met zeker verderop in de week een grote kans op neerslag. Wij zetten in op 110 punten.