Iedereen heeft een mening..

22-03-2019

U kent dat wel en deze week is het in de politiek ook weer overduidelijk gebleken. Iedereen vindt ergens wel iets van.

Daar zit je als ondernemer soms best weleens tussen in. Of het nu gaat om de mening van een klant, van een personeelslid, van het thuisfront of zomaar van omstanders. Het kan (als je het tot onze handel beperkt) gaan over smaak, kleur, prijs, plaats, assortiment en noem maar op. En van alle verschillende meningen kun je weleens grijze haren krijgen (als je die nog niet hebt).

Dus is het zaak om te luisteren en te doen. Meestal moet je zelf de knoop doorhakken hoe je iets geregeld wilt hebben, maar er zijn ook situaties waarin je de verantwoording bij een ander neerlegt en dan moet je dit of dat besluit daar ook laten. Natuurlijk kun je je mening geven tijdens de besluitvorming, maar daar moet het dan ook bij blijven. Anders loop je het gevaar dat je de verantwoordelijken te veel frustreert. En dat is zeker niet goed.

Maar uiteindelijk moet je bedoening klaar zijn voor een succesvolle dag/week/jaar. Daar ben je als ondernemer uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor en dat een bedrijf goed moet draaien, dat mag duidelijk zijn.

Dus soms duik je diep in een situatie, soms neem je afstand om met de bekende helikopter view de zaak te bekijken. Ook dat is zaken doen. Regelen en delegeren. Ik hoop dat ook dat een onderdeel van uw prachtige vak kan zijn! En uiteindelijk: met plezier verkopen en een goede boterham overhouden.