Een week zonder vlees

09-03-2019

Dat is de komend week het thema in Nederland.
En inderdaad, als de vraag boven komt drijven “wat eten we vandaag” begint het antwoord meestal met vlees, aardappelen en groente, of pasta, met saus of rijst met…. nasi of bami…, maar nooit wordt de groente als eerste genoemd. Dit gaat in de toekomst veranderen, daar kunt u van op aan. Het is dan ook een schone taak om daaraan mee te werken!

Groente is en wordt HOT de komende jaren. Alle instanties, media, geleerden en wetenschappers zijn het daarover eens. En er wordt zo veel over gesproken, dat u dat echt niet meer hoeft te doen!

Waar wij ons op moeten focussen is SMAAK! Welke groente is het lekkerst of hoe maak je die het lekkerst klaar. Kort koken, rauw, stoven, bakken, wat zijn de gevolgen voor welke groente, en dan heb ik het nog niet eens over de allerlaatste trend: kimchi zelf maken. Gemakkelijk en snel en je krijgt er bijzondere smaken van.

Een heel simpel en gemakkelijk voorbeeld is wat we allemaal wel kennen, de komkommer. In iedere familie, dorp of stad zijn er wel gewoontes. Met azijn, suiker, zout en peper, even laten staan. Sommigen doen er mayonaise door, de een raspt, de ander maakt schijfjes. Door de toevoegingen zoals genoemd verleng je de houdbaarheid en verhoog je de smaak.

Dat is de Hollandse manier, de Koreaanse manier is wat gecompliceerder, maar zeker aan te raden. Kunt u uw klant al adviseren omtrent kimchi? En zo wordt vakmanschap ook in de toekomst steeds belangrijker. Dus heeft u zich al ingeschreven voor de Willie Wortel avond?

En zo hoort het: als de vraag gesteld wordt wat eten we vandaag: snijbonen met ingelegde komkommer, aardappelen en een …. In die volgorde alstublieft. Groente eerst!

Statiegeld
Onze handel wordt veelal in fust met statiegeld verhandeld. Dat is op zich een heel goed idee, het bespaart niet alleen de eenmalige verpakking, maar het is ook goed voor het milieu.

Wat wij de laatste tijd wat ons betreft te vaak constateren, is het feit dat er heel vaak niet netjes met dit fust wordt omgegaan. Wij zien veel te veel afval in de kisten “verstopt”. Het lijkt ons niet normaal dat wie dan ook op deze manier zijn afval wil dumpen.

Daarnaast wordt veel fust ongesorteerd ingeleverd. Naast het feit dat het ons veel tijd kost dit te sorteren, moet dat ook bij diegene erg rommelig staan in het magazijn of buiten of waar u uw fust maar hebt opgeslagen.

Daarom het dringende verzoek: lever uw fust gesorteerd en opgeruimd in. Dat zorgt ervoor dat wij de kosten in de hand kunnen houden. En dat vinden we erg belangrijk. Want als je zover moet komen dat je de bovenmatige kosten moet gaan doorberekenen of iets dergelijks, gaat dat in onze ogen te ver. Daarnaast moet het ook voor uzelf een “opgeruimd” idee geven. Wel zo prettig.

Bij voorbaat dank voor uw attentie.
Mocht u uw fusten al schoon en netjes gesorteerd inleveren dan geven wij u bij deze een compliment!