Afvalberg verminderen

09-03-2019

De laatste jaren komt er steeds meer aandacht voor het terugdringen van afval. De focus komt hier dan al snel te liggen op verpakkingen, omdat dit vaak transportmiddelen zijn die maar eenmalig gebruikt worden. Onlangs gaven de gemeenschappelijke supermarkten aan in 2025 het aantal plastic verpakkingen met 20% te willen verlagen en 95% van alle plastic verpakkingen dan recyclebaar te willen hebben. Hier werd door de stichting milieu centraal niet erg enthousiast op gereageerd; Niet ambitieus genoeg was het oordeel.

U, als ondernemer, zult hier ook zeker regelmatig mee te maken krijgen. Laat ik voorop stellen dat wij als vrije sector een veel beter cijfer scoren op het gebied van verpakkingen. Als ik bij ons door de loods loop dan is maar een heel klein gedeelte voorverpakt waar een supermarkt een aanzienlijk deel van de producten voorverpakt.

Ook op dit punt scoren we dus (nog) beter dan de supermarkt. Uiteraard is de manier waarop uw klanten de producten meenemen of van u meekrijgen van invloed op hoeveel verpakkingsmaterialen er uiteindelijk gebruikt worden.

De focus ligt namelijk op steeds minder verpakkingen, maar daarbij wordt wel vergeten dat verpakkingen uiteindelijk een doel dienen. Het biedt bescherming tijdens transport en verlengd in een aantal gevallen de houdbaarheid van het product. Het niet gebruiken van verpakkingen kan dan wel minder afval tot gevolg hebben, maar de voedselverspilling stijgt er waarschijnlijk wel weer door. Dus wat uiteindelijk beter is voor het milieu is heel erg afhankelijk van hoe en waar er minder verpakkingen worden gebruikt. Milieu Centraal zelf schrijft niet voor niets dat eten weggooien een groter milieueffect heeft dan besparen op verpakkingen.

De consument is er ondertussen steeds meer aan gewend om zelf tassen mee te nemen als ze boodschappen doen, dit alles naar aanleiding van het verbod op gratis plastic tassen van een aantal jaren geleden. U kunt dit nog verder stimuleren door een bordje bij de kassa of de ingang te zetten met de tekst “Neem gerust uw eigen verpakking mee”.

Als u helemaal op de groene tour wilt gaan is het mogelijk om een eigen roulatiesysteem op te zetten. U schaft broodtrommels aan (al vanaf € 1,50 te koop) voorziet die van uw eigen logo en geeft die uit aan uw klanten (desnoods heft u statiegeld). Uw klant kan dan de spruiten, witlof (ook nog mooi donker bewaard), druiven, pruimen, kersen, etc. makkelijk en beschermd meenemen naar huis. De volgende keer kan uw klant de bakjes weer meenemen en vullen.

Toegegeven niet iedere consument zal hiervoor openstaan, maar ik ben ervan overtuigd dat het aantal mensen dat hier wel voor openstaat groeit. Daarbij is het prettig dat niet al uw klanten dit meteen willen want dan hoeft u niet ineens in duizenden broodtrommels te investeren. Wellicht is het leuk om uw klanten door middel van een spaaractie deze bewaarbakken te laten verdienen.

Hoe dan ook is dit een hot item momenteel dus u kunt er makkelijk goede publiciteit mee behalen ongeacht waar u voor kiest. En dan hebben we het nog niet eens over het economische resultaat. Want als u 30% van uw verpakkingskosten jaarlijks kunt besparen door dit soort acties dan is de investering van zo’n systeem snel terugverdiend.

Overdenkertje
Je kunt het meeste besparen door niet uit te geven.

Omzetindex
Het onstuimige weer houdt nog even aan. Zeker van het weekend nog een stevig wind met zo nu en dan een bui. Af en toe laat de zon zich ook even zien. Ook de rest van de week regelmatig een bui en temperaturen rond de 8 graden. Wij zetten in op 90 punten.