Klimaat

11-01-2019

Een onderwerp dat ons regelmatig bezighoudt.
Er zijn veranderingen gaande en daar zitten we middenin. Over 20 of 30 jaar kun je terugkijken hoe die ontwikkeling verlopen is, maar nu zien we dag na dag of week na week wat de realiteit is. Extremer weer in Zuid-Europa zorgt voor verstoorde oogstramingen. En als je het over een product hebt die één oogst in het jaar kent, dan stel je de vermindering of de vermeerdering van de oogst vast en laat je door middel van het prijsmechanisme de benodigde hoeveelheden over een periode uitsmeren. Voor producten die maar enkele weken groeien en snel reageren op kou, nattigheid, warmte, droogte of licht is dat wat moeilijker en vliegen ze soms uit de bocht door niet beschikbaar te zijn of soms ook even veel te veel. Hierdoor kan het prijsmechanisme niet zijn werk doen om hoe dan ook beschikbaarheid te garanderen.

Misschien een wat technisch verhaal, maar we hebben te maken met even iets niet beschikbaar of met producten die onder de kostprijs worden aangeboden, omdat er zoveel van geproduceerd is.

Daarbij komt de zinnigheid van de consument, die dit alles vaak niet begrijpt. Maar u moet wel uw antwoord klaar hebben op het moment dat er vragen komen. Dus blijf u verdiepen in de productiestromen, de weersomstandigheden en probeer het een en ander op een positieve manier uit te leggen. Want juist positiviteit moet een onderdeel van uw uitstraling zijn. Energie mag van uw zaak afstralen, daar worden consumenten blij van.

En wij proberen u zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de situaties. Dat betekent niet dat we een antwoord op alle vragen kunnen geven, maar wel dat we dag in dag uit bezig zijn met al het goede van ons vak!

Mandarijnen
Wij schakelen deze week om naar latere soorten mandarijnen.
Gemiddeld kun je dan zeggen dat de smaak en houdbaarheid met sprongen vooruit gaat. Maar de zaken waar je op moet letten met aankopen groeien ook heel hard.

De Maroc Clementines gaan verder met Nour, een uitstekende soort, mits deze uit de juiste streek komt. Want dan heb je het over lekker en gezond fruit. Er komen er ook uit andere streken, die vlezig of droger zijn, geen smaak en/of uitstalling hebben en je mandarijnenverkoop in no time kapot kan maken. Dus het is opletten geblazen. Wij durven wel te stellen dat we ruime ervaring hebben met deze situatie en gaan voor de beste merken/streken.

Uit Spanje gaan we (of liever niet) voor de prijs over op Hernandina. Wij slaan deze graag over. Wel zie je goede Clemenvilla die, als ze op het juiste moment geplukt worden, erg lekker kunnen zijn. Jammer genoeg zijn er veel massa producenten die te vroeg en te snel willen en dat gaat ten koste van de smaak.

Wel komen er uit Spanje heel goede nieuwe soorten, dat begint met de Tango, een jonge Nadorcot, die prima smaakt en bij ons niet voor niets de merknaam Elite mee krijgt.

Uit Israël komen OR mandarijnen. Een soort in de hogere prijsklasse. Hierbij kiezen wij voor de Premium merken, want als een mandarijn toch al prijzig is, dan moet je de allerbeste hebben.

Minneola’s, ook een mandarijn natuurlijk gaat van Israël over naar Turkije. Hiervan zal voldoende beschikbaar zijn.

Zo zie je maar over dit mooie product raak je niet uitgepraat. Want hierboven staat nog niet de helft van het hele verhaal. Kortom, laat je goed adviseren en maak met uw keus uw zaak tot die van een mandarijnen specialist.