Nieuw, nieuw en nog eens nieuw

17-12-2018

Toch een beetje een rare gewaarwording, verhuizen. Degene onder u die al eens verhuist is, privé of zakelijk, zal dit herkennen. Wij zijn twee weken geleden als bedrijf verhuisd en dan voel je je de eerste dag toch een beetje vreemd. Ondanks dat we ons goed voorbereid hebben en de verhuizing an sich prima verliep is zo’n eerste dag toch een beetje raar.

Maar eigenlijk ook reuze interessant, een kans om iedereen eens van een andere kant te zien. Pas dan wordt duidelijk wat een gewoontedieren we zijn en hoeveel houvast sommige oersimpele dagelijkse dingen kunnen bieden. Ik zie het aan de koffie, de wc, de jas, noem het maar op, alle dingen waar je normaal met je ogen dicht naar grijpt, liggen, staan of werken nu net even anders. En al snel wordt duidelijk wie zich hier makkelijk aan aanpast en wie rond het middaguur zucht zaten we nog maar in ons oude pand. De tweede dag gaat alles al veel beter en tegen het einde van de week is het meeste stof alweer neergedaald (letterlijk en figuurlijk).

Maar pas na de verhuizing merk ik dat het pand waar je als bedrijf in zit heel veel tastbare en ontastbare invloed heeft op degenen die erin werken en ook degenen die er binnen komen. En dit gaat veel verder dan alleen maar de ruimte die je hebt om je werk te doen. Het gaat om een indruk die je krijgt als medewerker, eigenaar, klant of leverancier. Ogenschijnlijk kleine dingetjes kunnen op een ervaring of beleving grote invloed hebben. Hoe is de temperatuur en het licht in een ruimte? Hoe word ik begroet bij binnenkomst? Is de boel schoon? En ga zo maar door.
Ik heb de afgelopen weken gemerkt dat het eigenlijk bijna onmogelijk is om je eigen bedrijf met frisse ogen te bekijken als je binnenkomt. Er zijn zoveel dingen die in je eigen beleving logisch zijn en prettig omdat dit nu eenmaal altijd zo geweest is dat dit je belemmert om een echte frisse blik op je eigen zaak te werpen

Bij mij was dit in ieder geval wel zo en ik merk bij mezelf dat een van de effecten van onze verhuizing is dat je van allerlei ongeschreven regeltjes en afspraken toch nog eens onder de loep neemt en je afvraagt of dat nu wel zo moet blijven. Wij worden hier min of meer toe gedwongen en het is niet altijd leuk om voor je gevoel alles opnieuw te moeten bedenken of uit te leggen, maar het dwingt je wel om over alles nog eens na te denken. Het geeft tevens de kans om dingen te veranderen, want daar is immers nu het moment voor. Ik merk dat mensen, meer dan anders deze weken, open staan voor veranderingen omdat er veel verandert.

U, als specialist met een winkel, markt of ventwagen krijgt nog veel meer bezoek dan wij. En ik hoor u denken, die gaat zeggen dat we alles op de kop moeten gooien, maar dat is eigenlijk niet eens de bedoeling. Dingen die goed zijn hoef je niet te veranderen. Maar let eens op het gedrag van een klant of leverancier die bij u binnenkomt en vraag eens iemand wat hij/zij ervan vindt. Grote kans dat mensen die voor het eerst komen dingen zien en ervaren die u zelf niet meer ziet of ervaart. De kunst is dan om alle praktische redenen waarom iets is even te vergeten en je af te vragen of iets nog steeds het doel dient waar het ooit voor bedacht is of dat dit doel ondertussen voorbij geschoten of achterhaald is? Wie weet komt u tot nieuwe inzichten!

Veel succes!

Overdenkertje
Groot is de kracht van de gewoonte.

Omzetindex
Vandaag en morgen nog een temperatuur van rond het vriespunt, maar wel mooi droog en zonnig weer. Vanaf zondag schiet de temperatuur naar rond de 6 graden, maar hierbij wordt het dan wel bewolkt en neemt de kans op neerslag ook toe. De feestdagen komen steeds dichterbij dus wij zetten in op 100 punten.