Btw wat moet je er nu mee?!

07-12-2018

Wat is verstandig om te doen voor u als kleine zelfstandige? Niets doen is marge inleveren en dus verlaging van uw bedrijfsresultaat, dus u zult eigenlijk allemaal de prijzen moeten gaan verhogen, maar hoe en wanneer?

Het lijkt een feit dat het lage btw-tarief per 1 januari as. met 50% wordt verhoogd. Dus we gaan van 6% naar 9% of we dat nu willen of niet. De politiek heeft beslist in deze en helaas niet de democratie, want ik weet zeker dat minstens 95% van de mensen in Nederland het pure waanzin vinden om ons gezondste voedsel, namelijk groente en fruit, duurder te maken door een ordinaire belastingverhoging! Wat wel leuk is dat we door ons tegengeluid o.a. door Frans van de Polder op het binnenhof als groentebranche wel van ons hebben laten horen en dat is altijd super!

Volgens onze “”vrienden” van de Belastingdienst vallen de volgende goederen onder het lage btw-tarief: voedingsmiddelen, water, agrarische producten, geneesmiddelen, kunst, antiek en boeken/kranten. Dus wij zijn niet de enigen die hiermee worden geconfronteerd, maar denk ook aan bloemisten, dierenspeciaalzaken, bakkers, visboeren en slagerijen.

Het belangrijkste daar wil ik mee beginnen. Dat is het moment wanneer je je prijzen gaat verhogen. Ik zou in ieder geval niet wachten tot 1 januari met verhogen om twee belangrijke redenen. Ten eerste omdat de consument er in de eerste week van januari op gespitst is en daardoor zullen verhogingen veel meer opvallen. Zeker als uw verhoging op sommige producten meer is dan de nodige 3% kunt u heel makkelijk in een kwaad daglicht worden gesteld. Dan zegt men misschien ‘’de groenteboer probeert er een slaatje uit te slaan’’ en dat is geen goede reclame.

Een praktijkvoorbeeld: stel uw meeste rauwkosten verkoopt u voor €1,89 per 150 gram. Dan is uw netto-omzet eigenlijk €1,78 per 150 gram. Stel u past uw prijs aan naar €1,99 per 150 gram. Onder het hoge tarief is dan is uw netto-omzet €1,83. Dus heeft u voor uw oplettende klant uw prijs te veel verhoogd en houdt u er 5 cent per 150 gram verkochte salade meer aan over.

Het sommetje dat ik maak en dat kunt u op al uw producten toepassen is als volgt:
uw huidige verkoopprijs €1,89 : 1.06 = €1,78 netto-omzet        ;
En na 1 januari is de som:
uw huidige verkoopprijs €1,99 : 1.09 = €1,83 netto-omzet

Ten tweede, wanneer u uw prijzen al het aankomend weekend zou verhogen heeft u een enorm concurrentie voordeel. Want als uw consument erna vraagt na 1 januari kunt u zeggen dat u uw prijzen per 1 januari niet hebt verhoogd. Als ze vragen hoe dat kan zegt u dat u vorig jaar sommige prijzen al had aangepast en komt u veel sympathieker over dan de supers die wel op 1 januari met zijn allen aan de prijskaartjes zullen gaan morrelen. Neemt u maar van mij aan dat er ook een stukje extra marge voor hunzelf in de nieuwe prijzen zal zitten.
Ook kunt u nu optimaal gebruik maken om uw margemix in orde te maken, namelijk niet op ieder product heeft u dezelfde marge en u kunt dus nu naar uw eigen inzicht hier wijzigingen in aanbrengen.

Dan nog één tip en dat zal u niet vreemd in de oren klinken, want ik heb het hier al vaker geschreven. Neem de tijd de eerste weken van januari om de producten waarmee u 1 op 1 te vergelijken bent met de supermarkten te onderzoeken. Want het is heel simpel. Uw consument wil liever niet voor hetzelfde product bij u (veel) meer betalen dan bij Jumbo, Boni, Dekamarkt of AH. Dus blijf daarmee een beetje in de pas ook al kan dat op sommige momenten eigenlijk qua marge niet. Wat u ook kunt doen, prijst de supermarkt per gewicht doe het dan anders, per stuk of ander gewichtseenheid, zodat u een eerlijke prijs kunt rekenen zonder duurder over te komen. Op de producten waar u de beste in bent mag u gewoon de marge vragen die u nodig heeft. Een Mercedes kost nou eenmaal meer dan een Skoda en er is niemand die dat ongepast vind. U kunt er altijd voor de Skoda klant een kleinere maat fruit bv. naast leggen, zodat die klant ook bij u het beste terecht kan.

Veel succes!

Overdenkertje
De concurrentie een slag voor zijn is niets anders dan eerder reageren.

Omzetindex
Na wat zachtere dagen wordt het komende week iets kouder. Dit weekend trekken nog veel buien over met daarbij een stevige wind. In de loop van de week neemt de neerslagkans iets af en zal de zon zich misschien zo nu en dan even laten zien. De temperatuur daalt dan naar een graad of 4. Wij zetten in op 85-90 punten.