Black Friday!

23-11-2018

Vandaag is het zover, Black Friday. Een overgewaaid fenomeen uit Amerika, waarop de laatste jaren steeds meer ingespeeld wordt. Black Friday is standaard de vierde vrijdag in november. Structureel de dag na Thanksgiving Day.

Black Friday wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstaankopen. Om deze periode goed van start te gaat adverteren veel bedrijven met speciale veelal bijzondere aanbiedingen. Een volledig commercieel iets, waar de meeste Amerikanen zelfs een vrije dag voor hebben. Hoe bijzonder is dat? Vrij om een commercieel iets. Waait dat ook over naar Nederland?

Ik ben verbaasd. Je kunt de afgelopen week in ieder geval de televisie of radio niet aan hebben en we worden wel overspoeld met speciale aanbiedingen. Met name de grootgrutters op het gebied van consumentenelektronica overspoelen je met aanbiedingen. Prijs is alles en de een geeft nog meer korting dan de ander. De vele commercials geven alleen al het gevoel dat dit het moment is om iets te kopen. Of het nu gaat om een televisie, fotolijst, fles shampoo of noem het maar op. Als het bedrijf waar jij je inkopen doet ook mee doet aan Black Friday dan is het gevoel automatisch al dat het een stuk goedkoper is dan normaal.

Ik ben van mening dat niemand meer kan achterblijven om deze dag zomaar aan zich voorbij te laten gaan. Wij Nederlanders hebben alleen nog maar extra reden om hieraan mee te doen. Want ook Sinterklaas is een feest met een zekere commerciële kwinkslag. Er zijn dus twee redenen om uit te pakken. Ook voor ons AGF’ers. Sint maakt het ons wel moeilijker dan de Kerst, maar dat komt omdat met Kerst meer de focus op eten ligt. Je moet in deze tijd eruit halen wat er in zit. Rond Sinterklaas is nou eenmaal geen gekke tijd, dus haal alles uit de kast! Ieder kind een gratis wortel voor de schoen? Een proeverij? Mogen kinderen van klanten ook een schoentje bij u zetten? Heeft u een dag dat Sint en Piet bij u op bezoek komen? Ieder kind mag met ze op de foto en een week later kunnen ze deze ophalen? Of plaats (na goedkeuring van de ouders) de foto’s op uw social media kanaal en de foto met de meeste likes wint een… Allemaal relatief goedkope ideeën om toch de aandacht op u te vestigen. Black Friday is daar natuurlijk uitermate geschikt voor. Zorg dus voor speciale aanbiedingen, exclusief voor deze dag en organiseer nog iets creatiefs om u te onderscheiden van de menigte. De actie is de basis en dan komt uw creativiteit/ondernemerschap om de hoek kijken om de consument te verrassen!

Veel succes!

Overdenkertje
Soms krijg je door geven meer dan je had.

Omzetindex
Komend weekend wordt het grijs en is de kans op regen groot. De temperaturen blijven rond de 5 graden. Vanaf woensdag grote kans op overgang naar zachter en wisselvalliger weer. Wij zetten in op 95 punten.