Mevrouw Pijnenburg

02-11-2018

Het is inmiddels alweer ruim drie jaar geleden dat ik zomaar uit het niets een nieuwe groentewinkel begon. In een overdekt winkelcentrum had ik een klein leegstaand pandje gevonden en met een likje verf en een tweedehands interieur, uit een helaas veel te vroeg ter ziele gegane winkel, ging ik aan de slag.

Ik weet nog goed dat toen ik met de kwast nog in mijn hand stond er een dame met rollator de winkel in wording binnenkwam en vroeg wat ik aan het doen was. “Er komt hier een nieuwe groentewinkel mevrouw” zei ik vol trots. Och beste jongen toch, doe dat nou niet, er zitten al twee groentewinkels hier in dit winkelcentrum, waarschuwde de dame op leeftijd. Ik keek naar buiten; “bedoelt u die blauwe en die gele luifel daar schuin tegenover, dat zijn supermarkten mevrouw, ik ga heel iets anders doen namelijk een echte groentewinkel”. De dame keek me met een zorgzame blik aan; “Ik heb met je te doen jongen” en zonder verder nog iets te zeggen liep ze de winkel uit.

Nu drie jaar later is mevrouw Pijnenburg nog steeds één van de 2000 klanten die mijn winkeltje wekelijks bezoeken. Zorgen maken om mij doet ze allang niet meer, het is eerder andersom aangezien haar gezondheid de laatste tijd steeds verder achteruit gaat. Nog elke dag ben ik haar dankbaar voor de boodschap die ze me gaf aan de start van mijn nieuwe avontuur; zorg dat je het iedere dag anders doet dan de supermarktreuzen om je heen, want anders zal je gezien gaan worden als één van de velen.

Wij maken onze maaltijdsalades zelf in het zicht van de klant met de insteek om ze vooral zo lekker mogelijk te maken in plaats van de hoe kan ik zo veel mogelijk geld verdienen aan een bak sla methode van mijn overbuurman. Bij ons kan je zelf je fruitsalade samenstellen van fruit dat ook daadwerkelijk die dag gesneden is in plaats van de voorverpakte fabrieksfruitsalades van die blauwe en gele rakkers. Wij verkopen geen hele stronken bleekselderij meer waarvan de consument toch de helft uiteindelijk weer in de groencontainer gooit. Wij verkopen ze per stengel en lossen daarmee dit probleem voorgoed op.

Op deze manier probeer ik het elke dag net even anders te doen en als het me een keer niet lukt in smaak of kwaliteit dan doe ik het gewoon in prijs en daar lagen nu juist de afgelopen week heel veel kansen. Ik weet zeker dat ik de aardbeien, frambozen, avocado’s, bloemkolen, spruitjes en zoete aardappelen goedkoper heb kunnen inkopen dan die man met die stropdas tegenover die vast zit aan z’n vaste prijsafspraken.

Mevrouw Pijnenburg krijgt deze week een tasje met vitaminen van me als dank voor de goede zorgen.

Veel succes!

Overdenkertje
Wie niet opvalt valt af.

Omzetindex
De herfstachtige dagen laten we de komende week even achter ons liggen. De komende week blijft de temperatuur in de dubbele cijfers. Dit weekend en de eerste helft van de week droge dagen met regelmatig zon. Daarna wordt de kans op regen iets groter. Wij zetten in op 90 punten.