Goed blijven rekenen

19-10-2018

De hoge heren in Den Haag doen meer dan alleen het NOS 8 uur journaal vullen. Ze nemen ook beslissingen die invloed hebben op u en ons. De meest in het oog springende verandering op korte termijn is de verhoging van het BTW laag tarief per 1 januari 2019 van 6 naar 9%. In de eerste plaats moeten wij en u onze ICT systemen aan laten passen om de BTW goed door te berekenen, heeft u dit al geregeld? Als u dit nog niet gedaan heeft is het zeer aan te raden om dit op korte termijn te doen, want u bent niet de enige die met deze vraag zit dus uw leverancier zal druk zijn!

De vraag op de iets langere termijn is, wat voor invloed gaat de BTW verhoging hebben op de omzet? Wij hebben als sector geprobeerd om groente en fruit als 0% BTW aangemerkt te krijgen, maar dit is helaas tot op heden niet gelukt. Als je je gezonde boerenverstand gebruikt is het natuurlijk onbegrijpelijk dat hier geen gehoor aan gegeven wordt. Ik ben er namelijk van overtuigd dat een lagere prijs voor verse groente en fruit de consumptie ervan verhoogd. Dit verbetert dan de gezondheid dus het geld dat er mis gelopen wordt op BTW inkomsten verdien je bij de gezondheidszorg weer terug.

Maar dit is helaas niet wat er gaat gebeuren dus het is aan u en ons om er mee om te gaan en te zoeken naar de kansen die dit biedt. Als iedereen in de keten evenveel wil blijven verdienen als nu dan zal de prijs voor de consument omhoog moeten. Dit betekent alleen in een aantal gevallen dat uw gewenste (psychologische) prijsstelling net niet meer haalbaar zal zijn. Waar u nu € 1,99 als verkoopprijs hanteert zult u op 1 januari, om hetzelfde te kunnen verdienen, € 2,05 moeten vragen. En dat is dan weer net boven de psychologische grens.

Het is dus wel duidelijk dat dit uitdagingen met zich mee gaat brengen. En het is aan u om hier bewuste keuzes in te maken. Bij het ene product gaat u wellicht € 2,29 maken terwijl u bij een ander product bewust kiest om op € 1,99 te blijven staan. Dit is de aloude margemix waar u al jaren mee werkt, de kunst is om hem goed in te zeten.

Voor velen van u is dit allemaal gesneden koek en zijn dit dingen die wij u echt niet meer hoeven te uit te leggen. Toch komen we af en toe tegen dat het best nog lastig is om snel een goede verkoopprijs te berekenen en veel gaat dan een beetje op gevoel.

Toch is het makkelijk om dit vlot uit te kunnen rekenen. Daarom hier voor u of wellicht uw personeel wat snelle rekentips. Temeer omdat vanaf 1 januari 2019 uw oude rekenregels veranderen in verband met de BTW stijging.

  • Uw winkel verkoopprijs gedeeld door €1,09 is uw verkoopprijs exclusief BTW.
  • Uw inkoopprijs exclusief BTW gedeeld door uw winkel verkoopprijs exclusief BTW geeft u  het percentage inkoop van uw verkoopprijs, u kunt hier dan in één oogopslag uw brutomarge aan aflezen.

Bijvoorbeeld u betaalt € 1,10 bij ons en uw winkel verkoopprijs inclusief BTW is € 1,99. € 1,99 / € 1,09 = € 1,83. € 1,09 / € 1,83 = 0,6 uw brutomarge is dan 1 – 0,6 = 0,4 oftewel 40%.

Dit is nog een vrij lange rekensom dus daarom is het handig om te weten met welk getal u uw inkoopprijs exclusief BTW moet vermenigvuldigen (omrekenfactor) zodat u in één rekensom uw verkoopprijs inclusief BTW kunt zien en welke brutomarge dit dan voor u oplevert. U heeft deze getallen misschien al wel klaar liggen, maar let op! Deze berekening verandert per 1 januari 2019 vanwege de BTW stijging, daarom geven wij u hier een nieuwe tabel die u hiervoor kunt gebruiken.

Bruto marge Omrekenfactor
35% 1,68
36% 1,70
37% 1,73
38% 1,76
39% 1,79
40% 1,82
41% 1,85
42% 1,88
43% 1,91
44% 1,95
45% 1,98
46% 2,02
47% 2,06
48% 2,10
49% 2,14
50% 2,18

Overdenkertje
Reken je rijk en tel je arm?!

Omzetindex
De temperaturen gaan weer richting normale waarden. Komend weekend rustig en droog weer met zo nu en dan zon en een temperatuur van rond de 15 graden. In de loop van de week meer kans op wat regen en wind. Wij zetten in op 90 punten.