Aardappelmarkt 2018

15-10-2018

Zoals wij allemaal wel weten hebben we een extreem droge zomer gehad en de aardappelen hebben daar flink onder geleden. De opbrengsten per hectare vallen ongeveer 20% lager uit dan in een normaal jaar. Ook zijn de aardappelen over het algemeen een stuk minder grof dan andere jaren. Dit geeft voornamelijk problemen in de frietindustrie, voor de boeren in deze sector zorgt dat natuurlijk voor de nodige problemen. Ik hoorde laatst op de radio een boer zeggen als iedereen in Nederland 10 cent meer voor een patatje zou betalen en dat geld dan terecht kwam bij de boer, de problemen een stuk minder groot zouden zijn. En zeg nou zelf zou u er ook maar één frietje om laten staan?

Ook onze partners die geschilde aardappelen produceren moeten dit jaar een stuk meer betalen voor hun onbewerkte product. Dit moeten ze uiteindelijk ook doorberekenen. Wij hebben dit zolang mogelijk voor ons uit proberen te schuiven, maar nu ontkomen ook wij er niet meer aan. Wij zullen met ingang van volgende maand een prijsverhoging door moeten voeren. Maar als we met een heldere, realistische blik naar de markt kijken zullen we allemaal begrijpen dat dit nodig is.

De kwaliteit van onze verpakte aardappelen wordt gewaarborgd door onze telers en daar ligt voor hun dit jaar een belangrijke taak. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat u de kwaliteit ontvangt die u van ons gewend bent. Wel zullen de aardappelen dit jaar een stukje prijziger zijn, maar dat is ook simpel te verklaren nu u weet dat er 20% minder opbrengst is.

Wij doen er dit jaar alles aan om u de hele periode te voorzien van voldoende kwalitatief goede aardappelen.