Wat is je taak?

21-09-2018

In januari van dit jaar is er een onderzoek gepresenteerd waarin de Universiteit van Wageningen heeft onderzocht hoe consumenten verleid kunnen worden tot het eten van meer groente en fruit. Hieruit kwam naar voren dat er vier dingen erg belangrijk zijn voor consumenten bij het kopen van groenten en fruit.

Namelijk de volgende aspecten:

  • Smaak
  • Versheid
  • Prijs
  • Gezondheid

Echter als je kijkt in de winkel of op de kraam wordt eigenlijk uitsluitend gecommuniceerd op het gebied van prijs. Dit onderzoek wijst echter uit dat 25% van de consumenten op basis van een omschreven smaak (bijvoorbeeld de toevoeging zoet van smaak bij het schap) een keuze maakt. 21% van de consumenten kiest AGF op basis van een gezondheidsclaim als 100 gram bevat 20% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vitamine C. Weliswaar kiest nog steeds 40% van de consumenten op basis van prijs, maar het geeft aan dat het zinvol is om meer te communiceren dan alleen de prijs en het land van herkomst.

Voorwaarde is natuurlijk wel dat de informatie klopt. Dus als u schrijft zoet van smaak, dan moet dit ook daadwerkelijk zo zijn. Maar ik ben ervan overtuigd dat wanneer u de aspecten gezondheid en smaak meer onder de aandacht brengt dat dit extra omzet gaat genereren.

U moet alleen wel specifiek zijn. Dus communiceer duidelijk wat u bedoeld. Op smaak geselecteerd of nu in het seizoen kan beide waar zijn maar zegt eigenlijk niets. Dus de tomaten zijn zoet of binnen 24 uur van het land bij u in de winkel. Leg zo duidelijk mogelijk uit wat het voordeel voor de consument is en dan verplaatst u de aandacht van prijs naar andere dingen die een consument doen besluiten al dan niet wat te kopen.

In de herfst, als het weer guurder wordt en we heerlijke nieuwe oogst Spaans citrus hebben, is het dus verstandig om daar een bordje bij te plaatsen met “Wist u dat 1 van deze zoete handsinaasappelen al 80% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C bevat?”. En straks in de zomer kun je bij de tomaten zetten “Naast een heerlijke toevoeging aan de salade bij uw BBQ zijn deze tomaten ook nog eens erg goed voor uw huid. Tomaten gaan rimpels tegen en verminderen de negatieve effecten van zonnestralen”. U kunt deze informatie per product en per seizoen aanpassen aan de actualiteit. Feitjes over groenten en fruit zijn er legio te vinden op internet dus het kost niet veel tijd. Maar het helpt u wel om uw consumenten op meer gebieden te overtuigen dan alleen op basis van prijs en uiterlijk!

Veel succes!

Overdenkertje
Kennis is macht!

Omzetindex
Na een lekkere nazomer week krijgen we te maken met een dipje in het weer. De eerste herfststormen van het jaar zijn weer in aantocht. Een bui zo nu en dan hoort daar bij en zeker zondag een kletsnatte dag. In de loop van de week wordt het wel weer droger, maar de temperatuur is laag voor de tijd van het jaar. Wij zetten in op 90 punten.