Wat is je taak?

14-09-2018

Afgelopen week heb ik me deze vraag vaak gesteld. Waarom? Je wordt weer op scherp gezet door een bedrijfsbezoek aan een collega groothandel. Waarom doen zij het op deze manier en denken wij dat het in sommige gevallen heel anders moet.

Wij werken net als een ander met een “platte” organisatie, zoveel mogelijk mensen die betrokken zijn bij de inkoop, verkoop en logistiek en zo weinig mogelijk afdelingen.
Wat je dan opvalt, als je bij een ander bedrijf kijkt, zie je dat er daar veel  meer gewerkt wordt met afdelingen die niet of nauwelijks contact hebben met het product.

Is het goed om een marketingafdeling te hebben met veel  kennis van marketingtechnieken en weinig kennis van het product? In het verleden zijn meerdere groentewinkels opgezet als een marketingconcept. Toch zie je dat deze winkels vaak minder succes hebben.
De winkels waar ondernemers  samen met hun personeel gekozen hebben voor de koers met een gedegen advies van collega’s, brancheorganisatie en leveranciers hebben zich goed ontwikkeld.
Bij ons in de groothandel en ook bij jullie in de winkel is het van belang dat iedereen zijn taken uitvoert en aangeeft als er zaken verbeterd kunnen worden. Verder heb ik tijdens mijn bedrijfsbezoek gezien dat de organisatie daar is veranderd van een traditioneel geleide organisatie naar een door medewerkers geleide organisatie. De manager waar ik mee sprak ging zijn eigen ideeën niet meer doorvoeren maar wachtte op ideeën van zijn medewerkers.

Wat heb je ervan geleerd? Het is erg belangrijk om heldere taken te hebben en te luisteren naar je medewerkers. Het vinden van gemotiveerd personeel is niet altijd even gemakkelijk. Zorg dat je taken helder hebt en zie het ook als taak om verantwoording te nemen en mee te denken over verbeteringen.
Net als jullie kijken wij ook naar andere winkels binnen en buiten de branche. Hoe strak worden taken geregeld of is er veel ruimte voor inbreng van medewerkers.

Veel succes!

Overdenkertje
Het maakt niet uit hoe groen het gras is bij de buren, zolang je maar een keer gekeken hebt.

Omzetindex
Het wordt nog even heerlijk nazomeren komende week. Van het weekend liggen de temperaturen nog rond de 20 graden, maar in de loop van de week kan de thermometer plaatselijk de 27 graden aantikken. De kans op zon is groot en de kans op neerslag klein. Wij zetten in op 100 punten.