Alleen de zon gaat voor niets op

10-08-2018

Voor de telers van onze producten is de situatie niet eenvoudig op dit moment. Er is water tekort, dat zal u niet verbazen. En er zijn producten die klaar zijn om te oogsten, maar door de weer- en marktomstandigheden is de prijs schrikbarend laag. Enerzijds omdat mensen nou eenmaal heel anders consumeren is zo’n warme periode, anderzijds omdat een product te snel rijpt wegens de warmte of een klein, maar niet te overbruggen, mankement oploopt in de groei (denk aan de gratis weggegeven tomaatjes vorig weekend). Hoe dan ook, het is geen eenvoudige situatie. En daar moeten we mee omgaan. En de vraag rijst dan, hoe?

Allereerst denken wij dat je telers die het moeilijk hebben een beetje moet steunen en ze niet de strot afsnijden. Dat betekent niet dat je te veel moet betalen voor een product, maar wel dat je de teler een eerlijke prijs moet betalen. Dan kun je in elk geval ook in andere periode, die met garantie ook gaat komen, elkaar recht in de ogen kijken en rekenen op enige compassie van de teler op de momenten dat er echt te kort is.

Daarnaast, in het geval van die intussen beroemde actie van de Tommie’s teler afgelopen weekend, kunnen we dat ook als ludiek waarderen en de ophef over deze actie schudt de consument wel weer even wakker, dat niet alles vanzelf gaat als professionals een product verbouwen.

En dan nog, producten hebben te lijden gehad op het land en in de kas. U bent een vakman als u dat weet en er mee om kunt gaan. Weet dat iets niet in een fabriek gemaakt wordt, maar wel dat er met zorg en goede bedoelingen aan gewerkt is. Als dan druk komt te staan op de prijs of de kwaliteit, dan bent u als eerste aan de beurt om de consument desgewenst daarover in te lichten. Dit is niet iets wat moet, begrijp me goed, maar wel iets dat uw vakmanschap toont. En daar bent u specialist voor!

Nieuwe oogst!
Het Hollandse hardfruit is begonnen met de nieuwe oogst. Dat biedt weer kansen in de verkoop en laat dat weten aan uw klanten!
Over de oogstverwachtingen voor dit seizoen gaan verschillende berichten rond. Over het algemeen is men het erover eens dat het fruit wel wat kleiner zal gaan vallen door de extreem droge periode. Het uitblijven van echt koude nachten houdt de kleuring nog wat tegen, maar daar kan best nog wel iets in gebeuren voordat alles van de boom af is. Voor de aller vroegste rassen appelen geldt dat het fruit bijna “aan de boom is gekookt” en dat er bijzonder weinig van terecht zal komen. In het algemeen gaat het dan om minder populaire appelen zoals Discovery, Summerred. Dat zijn rassen die toch al niet door iedereen verhandeld worden.