Hittegolf

27-07-2018

Nederland ervaart vandaag misschien wel de warmste dag ooit! Of we het record echt gaan verbreken kunnen we nog niet vertellen, dat zal vanavond blijken. Maar heet zal het in ieder geval worden vandaag en dat was het natuurlijk de afgelopen dagen ook al. Laten we ook zeker de nachten niet vergeten, want afgelopen nacht was met recht een tropennacht te noemen en tevens de warmste nacht ooit gemeten. Heel wat records, die met het weer te maken hebben, zijn al verbroken de afgelopen weken. Voor sommige kan het niet warm genoeg zijn, maar andere hebben er schoon genoeg van en kijken vol verwachting uit naar een stevige regenbui en een paar graden minder.

Het weer, daar hebben wij (gelukkig) geen invloed op, maar toch is het veel bepalend voor ons vak. Uiteindelijk zijn wij toch afhankelijk van wat de natuur ons geeft. Voor sommige producten pakt de warmte goed uit, neem nou appels en peren. Voor de bladgroenten ligt dit uiteraard anders. Wij proberen u elke dag een zo compleet mogelijk assortiment aan te bieden, maar soms is de kwaliteit of de aanvoer niet helemaal zo als we dat graag zouden zien.

Wat betreft het kersenseizoen loopt dit toch zo’n beetje op zijn eind. De laatste kersen die binnenkomen, komen uit de bewaring. Kersen zijn in de bewaar cel zo’n 25 dagen te bewaren en komen er dan net zo vers uit als toen ze geplukt werden.

De Opal pruimen zijn nog volop actueel. Het herkomst gebied schuift op van het zuiden naar het noorden. Van onze teler in Friesland hebben wij weer een super partij binnengekregen dus lekker doorverkopen.

De vooruitzichten voor het appelen en peren seizoen zien er, ondanks de droogte, gunstig uit. Door extra water te geven hebben ze weinig last van de droogte gehad. Alleen zullen ze komend jaar iets kleiner uitvallen. Echter de kwaliteit van de vruchten is goed en door de vele zonuren zullen de appels en peren ook uitmuntend van smaak zijn. Wat betreft de kleur op de appels, dat hangt af van de laatste 10 dagen voor ze gaan oogsten. Als we dan koele nachten hebben dan zijn de appels ook mooi gekleurd. Hoe het in het echt straks allemaal uit gaat pakken gaan we eind augustus zien.